Nemce razburjajo podražitve kebaba, vpletli celo politični vrh

Magazin 07. Maj 202421:00 2 komentarja
Kebab
Kebab (Foto: PROFIMEDIA)

V Nemčiji razburjajo visoke cene priljubljene ulične hrane kebab. Za porcijo je treba v nekaterih mestih odšteti tudi do 10 evrov. Na vlado se vrstijo pozivi, naj uvede subvencije, poslanci pa predlagajo dnevne bone.

V Nemčiji se že več let zapored vztrajno draži priljubljena ulična hrana kebab. Nemci so nad visokimi cenami tako razočarani, da od vlade zahtevajo delno subvencijo.

Med tistimi, ki vlado kanclerja Olafa Scholza pozivajo k uvedbi subvencije, je leva stranka Die Linke. V stranki so prepričani, da bo samo državna podpora rešila priljubljeno jed, ki jo je močno prizadela inflacija. Kanclerja in njegovo vlado vse pogosteje opozarjajo, da kebab kmalu ne bo več dostopen ‘navadnim prebivalcem’ – če je še pred dvema letoma porcija kebaba stala okoli štiri evre, je danes treba v nekaterih mestih odšteti tudi do 10 evrov, poroča Guardian.

Kancler Scholz naj bi se z vprašanji glede cena kebaba spopadal na skoraj vsaki domači novinarski konferenci. Pozivi in vprašanja so šli celo tako daleč, da je vlada na družbenih omrežjih objavila pojasnila o naraščajočih cenah. Razložili so, da so cene posledica podražitve energije in delovne sile.

“Prav presenetljivo je, da me mladi ljudje sprašujejo, zakaj nimamo omejene cene kebaba,” je tudi komentiral Scholz.

Merkel imela “döner pod nadzorom”. Scholzu predlagajo dnevne bone

Med mladim zaradi podražitev kebaba narašča nezadovoljstvo nad Scholzem. Med odzivi na družbenih omrežjih so nekateri mladi pozvali k vrnitvi Angele Merkel, češ da je imela prejšnja kanclerka “döner pod nadzorom”, tudi piše Guardian.

Stranka Die Linke Scholzevi vladi predlaga, naj ceno kebaba omeji na največ 4,9 evra za odrasle in 2,5 evra za mlade, saj imajo nižje prihodke. Predlagajo tudi, da bi lahko vlada vsakemu nemškemu gospodinjstvu dala dnevne bone za döner kebab.

Kebab, ki so ga v državo prinesli turški priseljenci, velja za eno izmed najbolj priljubljenih jedi v Nemčiji. Ponudniki kebabov letno prodajo za okoli sedem milijard evrov porcij. Če bi se vlada odločila za sofinanciranje porcij, bi jo po izračunih stranke Die Linke to letno stalo približno štiri milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje