Nemci o “nenavadnem” pojavu na Hrvaškem: ob obali se širi rjava sluz

Potovanja 17. Jun 202413:37 1 komentar
ROVINJ
Foto: PROFIMEDIA

Nemški mediji tokrat pod drobnogled niso vzeli cen na Hrvaškem, ampak so se osredotočili na "rjavo sluz", ki so jo nekateri mimoidoči opazili na gladini morja ob hrvaški obali.

Nemški ProSieben se je po sklicevanju na avstrijski Kronen Zeitung razpisal o “sluzasti rjavi snovi”, ki so jo opazili v Jadranskem morju ob hrvaški obali.

Zapisali so, da lahko rjava sluz odvrne kopalce od kopanja in nato pojasnili, da gre pravzaprav za cvetenje morja.

To je masovna namnožitev planktonskih alg (rastlinskega planktona, op. a.) do nekaj milijonov celic na liter morske vode, ki je posledica ugodnih pogojev, kot so dovolj velike koncentracije hranilnih snovi v vodi in dovolj sončne svetlobe.

Tako cvetenje lahko vodo tudi obarva rdeče, zeleno, rjavo … glede na prevladujoče barvilo, ki ga vsebujejo celice, so pred časom pojasnili na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Cvetenje je naraven pojav, ki je načeloma dobrodošel. S fitoplanktonom se namreč hranijo drugi organizmi in je osnova morskih prehranskih spletov. Pri prekomernem cvetenju je problematično predvsem to, da lahko pripelje do pomanjkanja kisika ob razgradnji, nekatere vrste fitoplanktona pa so strupene ali kako drugače škodljive, kar lahko škoduje predvsem gojenim organizmom (školjkam, ribam, op. a.).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje