Nemčija in Grčija sklenili dogovor o krožni menjavi orožja

Svet 31. Maj 202219:37 > 19:37 2 komentarja
Olaf Scholz
PROFIMEDIA

Nemčija je z Grčijo sklenila dogovor o krožni menjavi orožja, v okviru katerega bodo Grki v Ukrajino poslali vojaška vozila sovjetske izdelave, v zameno pa bodo prejeli nemške oklepnike, je danes v Bruslju sporočil nemški kancler Olaf Scholz.

Ob robu srečanja voditeljev držav članic Evropske unije se je nemški kancler Olaf Scholz danes pogovarjal s predsednikom grške vlade Kiriakosom Micotakisom, za medije pa je pozneje izjavil, da bo Nemčija Grkom dobavila pehotna bojna vozila. Nemški kancler je potrdil, da se je o podobnem predlogu pogovarjal tudi s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim.

V Berlinu so nedavno obljubili tudi, da bodo Češki v zameno za njeno vojaško pomoč Ukrajini namenili 15 tankov leopard 2A4. Scholz danes ni podal več podrobnosti, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa bi Grčija lahko v Ukrajino poslala pehotna bojna vozila BMP-1, v zameno pa bi prejela modernejša vozila nemške izdelave.

Po poročanju nemškega časnika Der Spiegel, ki se sklicuje na zaupni dokument, je tudi Slovenija Nemčiji predlagala krožno menjavo, po kateri bi stare oklepnike T-72 sovjetske izdelave dostavila Ukrajini, v zameno pa si želi nemške oklepnike leopard 2, oklepnike puma in kolesna oklepna vozila GTK boxer. A v Berlinu so dali vedeti, da oklepnikov leopard in puma ne morejo dostaviti, da pa bi lahko ponudili starejše oklepnike marder in fuchs, na kar pa Slovenija naj ne bi pristala, navaja nemški časnik v članku, ki je bil objavljen v začetku maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje