Nemčija namerava stisko ljudi zaradi inflacije blažiti z davčnimi olajšavami

Svet 11. Avg 202221:43 > 21:491 komentar
Delite:
Olaf Scholz, Christian Lindner
Foto: PROFIMEDIA

"Državljani lahko računajo na to, da jih ne bomo zapustili," je nemški kancler Olaf Scholz zatrdil na novinarski konferenci, kjer je poldrugo uro med drugim govoril o vojni v Ukrajini in ukrepih, ki jih za blažitev posledic inflacije načrtuje vlada v Berlinu. Večmilijardni paket davčnih olajšav, ki naj bi pomagal tistim Nemcem, ki jih pestijo vse višje cene, je sicer že pred kanclerjem napovedal finančni minister Christian Lindner.

Nemčija pripravlja paket davčnih olajšav, da se bodo zaposleni lažje spopadli z visoko inflacijo. Ukrep, vreden 10 milijard evrov, je v sredo napovedal finančni minister Christian Lindner iz koalicijske Svobodne demokratične stranke, o njem pa je na 90-minutni novinarski konferenci danes spregovoril tudi kancler Olaf Scholz.

“Državljani lahko računajo na to, da jih ne bomo zapustili,” je povedal Scholz. Po njegovih besedah bodo ukrepi pomagali ljudem, ki jih že pestijo vse višje cene, vključno z vse višjimi računi za energente.

Kot je obljubil, bo vlada kljub tem ukrepom spoštovala z ustavo določeno omejitev strukturnega primanjkljaja, ki ne sme biti višji od 0,35 odstotka BDP. To omejitev so v Nemčiji zaradi covidne krize začasno ukinili leta 2020, a se kancler Scholz zavzema za njeno ponovno uvedbo.

Julija je inflacija v Nemčiji, ki je največje evropsko gospodarstvo, dosegla 7,5 odstotka, poganjajo pa jo predvsem visoke cene energentov.

Nemška vlada namerava zvišati tako splošno davčne olajšave kot spodnjo mejo najvišjega dohodninskega razreda, v katerem velja 42-odstotna stopnja obdavčitve. Zvišujejo se tudi olajšave za vzdrževane družinske člane, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ministra Lindnerja je ta ukrep namenjen predvsem blažitvi posledic visoke inflacije pri zaposlenih, ki se zaradi dviga plač soočajo z višjimi davčnimi bremeni. Zvišanja plač, ki so jih bili delavci deležni zaradi visoke inflacije, namreč večje davčne obveznosti praktično izničijo. Kot je pojasnil minister, ta fenomen najpogosteje najbolj prizadene tiste z nižjimi prihodki.

Po njegovih besedah bi moralo od januarja 2023 višje davke plačati okoli 48 milijonov Nemcev, če država ne bi sprejela predlaganega ukrepa. “Da bi imela država koristi v času, ko se vsakdanje življenje draži … to ni pravično in je nevarno za gospodarski razvoj,” je dejal Lindner.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar