Nemčija povečala rabo premoga za pridobivanje elektrike

Svet 11. Dec 202208:27 8 komentarjev
Premog
PROFIMEDIA

Nemčija je v tretjem letošnjem četrtletju delež premoga pri pridobivanju električne energije povečala za 13,3 odstotka. S kurjenjem premoga je tako pridobila več kot tretjino elektrike, je ta teden objavljene podatke nemškega državnega statističnega urada povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je v tretjem četrtletju s kurjenjem premoga pridobila 36,3 odstotka od skupno 118,1 milijarde kilovatov električne energije. Delež zemeljskega plina pri pridobivanju elektrike je dosegel 9,2 odstotka.

Največje evropsko gospodarstvo je energetska kriza zaradi ruskega napada na Ukrajino in s tem povezanih sankcij proti Rusiji še posebej močno prizadela, saj je bilo močno odvisno od uvoza poceni ruskih energentov. Tako je morala nemška vlada začasno spremeniti okoljsko politiko in fosilnim gorivom spet nameniti večji delež v energetskem portfelju.

Kljub temu je skupni delež elektrike, pridobljene s plinom, nafto, premogom ali jedrsko energijo, v tretjem letošnjem četrtletju upadel za tri odstotke. Glavni razlog za to je sicer v polovični proizvodnji elektrike v jedrskih elektrarnah, so še pojasnili statistiki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje