Nemčija reaktivirala še eno termoelektrarno

Svet 29. Avg 202214:33 1 komentar
termoelektrarna, heyden, nemčija
Profimedia

Nemčija je v luči varčevanja s plinom reaktivirala še eno termoelektrarno na premog. "Termoelektrarna Heyden v Petershagnu v deželi Severno Porenje-Vestfalija je od današnjega jutra ponovno vključena v omrežje," so sporočili iz operaterja Uniper. Ponoven zagon kot nujen ukrep vidi tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace.

“Grenak, a neizbežen ukrep,” je ponoven vklop termoelektrarne Heyden v omrežje komentiral strokovnjak za okolje in energetiko pri Greenpeacu Karsten Smid. Kot je dodal, je uporaba termoelektrarn nujna, dokler Nemčija ne najde drugih rešitev za nadomestitev manjkajočih količin ruskega plina.

Da vnovični zagon termoelektrarn ne bi pomenil koraka nazaj v boju proti podnebnim spremembam, mora Nemčija po Smidovih besedah v prihodnjih letih še močneje znižati izpuste toplogrednih plinov.

Nemčija namerava sicer elektrarne na premog opustiti do leta 2038, a že ugasnjene ponovno priklaplja v sistem zaradi vojne v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z močjo 875 megavatov je Heyden po navedbah Uniperja ena najmočnejših termoelektrarn na premog v Nemčiji. Obratovati je začela leta 1987.

Nemčija je v začetku avgusta kot prvo na premog ponovno zagnala elektrarno Mehrum v Hohenhamelnu, ki je v lasti češke energetske skupine EPH. Še več termoelektrarn so vključili v rezervni načrt za morebiten vnovičen zagon v prihodnji tednih.

Po navedbah vlade bo vklop termoelektrarn Nemčiji omogočil, da v luči zmanjšane dobave iz Rusije ohrani zaloge plina. Plin predstavlja velik delež pri ogrevanju nemških domov, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje