Nemčija sodi 100-letnemu obtožencu za nacistične vojne zločine

Svet 07. Okt 202114:44 1 komentar
Sojenje nacistu
Annegret Hilse/REUTERS

V kraju Brandenburg an der Havel v bližini Berlina se je danes pred sodnikom pojavila najstarejša oseba, obtožena vojnih zločinov v času nacistične Nemčije. Nekdanji paznik v koncentracijskem taborišču Josef S., ki mu sodijo zaradi sodelovanja pri množičnem umoru, je letos dopolnil 100 let.

Obtoženi Josef S. naj bi med letoma 1942 in 1945 zavestno in po lastni volji sodeloval pri umoru 3518 zapornikov v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen dobrih 30 kilometrov severno od Berlina.

Sojenje tudi nekdanji tajnici

Ne sodijo mu zaradi umora točno določenih posameznikov, temveč je obtožen pomoči pri usmrtitvi s ovjetskih zapornikov s strelskim vodom ter z uporabo smrtonosnega plina. V taborišču je namreč delal kot paznik, pri tem pa se je zavedal zločinov, ki so se tam dogajali, piše v obtožnici.

Tožilstvo je že februarja letos sporočilo, da se je moški kljub visoki starosti zmožen udeležiti sojenja. Med sojenjem ostaja na prostosti, prav tako je malo verjetno, da bi ga pri njegovi starosti poslali za rešetke. Obtožb doslej ni komentiral. Nemško tožilstvo želi več kot 70 let po drugi svetovni vojni pred roko pravice privesti še zadnje preživele sodelujoče v nacističnih zločinih.

Prejšnji teden naj bi pred sodnika stopila 96-letna Irmgard Furchner, nekdanja tajnica koncentracijskega taborišča, ki pa je tik pred začetkom sojenja poskušala pobegniti, a jo je policija kmalu izsledila in pridržala. Sodišče jo je nato sicer izpustilo iz pripora, sojenje pa se bo nadaljevalo 19. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje