Nemčija vztraja, da iz Italije ne bo sprejemala novih prosilcev za azil

Svet 16. Sep 202316:08 1 komentar
nezakoniti prebežniki
Nezakoniti pribežniki v Italiji. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija vztraja pri odločitvi, da iz Italije v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma ne bo sprejemala nezakonitih prebežnikov, so danes poudarili na nemškem notranjem ministrstvu. Trenutno pogovori o tem ne potekajo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil tiskovni predstavnik ministrstva.

Nemška tiskovna agencija Dpa je pred tem poročala, da namerava Berlin še naprej sprejemati prosilce za azil iz Italije, kljub temu, da je bil postopek sredi tedna ustavljen.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je za televizijo ARD povedala, da je bil postopek sprejemanja ustavljen, “ker Italija ni pokazala pripravljenosti sprejeti ljudi nazaj v skladu z določbami dublinske uredbe”, je poročala dpa.

“Zdaj je seveda jasno, da bomo izpolnili svojo solidarnostno obveznost,” je dejala Faeser.

Vendar pa so danes z ministrstva sporočili, da Berlin vztraja pri odločitvi, da iz Italije v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma Nemčija za zdaj ne bo sprejemala nezakonitih prebežnikov, poroča dpa. Kot je poudaril tiskovni predstavnik ministrstva, trenutno ne potekajo pogovori v smeri nadaljnjega sprejemanja prebežnikov iz Italije.

Lampeduza
PROFIMEDIA

Pojasnil pa je, da bo Nemčija sprejela nekaj prebežnikov, ki so že šli skozi postopek. Pogovori v okviru priprav na prevzem pa se lahko “kadar koli nadaljujejo”.

Nemčija je v sredo sporočila, da je prenehala sprejemati prosilce za azil v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma, deloma zaradi zamud pri vračanju migrantov v skladu z dublinsko uredbo.

V okviru mehanizma naj bi Nemčija sicer sprejela 3500 prosilcev za azil, ki so zatočišče sprva poiskali v Italiji. Do prekinitve sodelovanja jih je v državo prispelo okoli 1.700.

Namen prostovoljnega solidarnostnega mehanizma za premeščanje migrantov znotraj EU je zmanjšati pritisk na migracijsko najbolj obremenjene države članice, denimo Italijo ali Grčijo.

Italijanske oblasti so sporočile, da je v sredo na Lampeduso prispelo rekordnih več kot 5.100 nezakonitih prebežnikov, zaradi česar so na otoku razglasili izredne razmere. Italijanska premierka Giorgia Meloni je v petek opozorila na nevzdržen migracijski pritisk na Italijo ter EU pozvala k odzivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje