Nemčija: zaradi grozilnih pisem zdravniki na koncu z živci

Svet 15. Nov 202108:21 > 09:03 0 komentarjev
Koronavirus, Nemčija
PROFIMEDIA

Nemški zdravniki in njihovo osebje so v zadnjem obdobju tarča groženj nasprotnikov cepljenja. Po poročanju Deutche Welle so na koncu z živci in izmučeni od epidemije, številni dobivajo grozilna pisma. Eno od klinik so morali za nekaj dni zapreti, nekateri pa zaradi groženj ne želijo cepiti.

Nemški zdravniki vse pogosteje poročajo, da jim nasprotniki cepljenja proti covidu-19 grozijo. Kot poroča Deutche Welle, številne zdravniške organizacije po državi poročajo o razgretem ozračju in močno načetih živcih v bolnišnicah.

Nemčija se trenutno spopada z največ okužbami od začetka epidemije. V četrtek so potrdili več kot 50 tisoč novih okužb. Najbolj skrb vzbujajoče stanje je v zvezni deželi Saški, kjer je sedemdnevna pojavnost virusa 569 na 100 tisoč prebivalcev, ob tem pa je cepljenih 57 odstotkov tamkajšnje populacije. Skupno je v celotni Nemčiji cepljenih 67,5 odstotka prebivalcev.

“Agresivnost in ekstremizem med ljudmi močno naraščata,” je za Deutche Welle dejal Erick Bodendieck, predsednik zdravniškega združenja v zvezni deželi Saška. “Nekaterim zdravnikom so grozili s smrtjo,” je dodal.

Bodendieck je tudi sam prejel številna elektronska sporočila, v katerih ga osebno napadajo in mu grozijo s tožbami, med drugim, da vsi zdravniki spadajo pred strelski vod. Nekateri zaradi groženj ne želijo več cepiti proti covidu-19.

Agresivno se odzivajo na povsem običajna vprašanja

V zvezni deželi Turingija je po besedah Ulrike Schramm Häder, predsednice tamkajšnjega zdravniškega združenja, 25 zdravnikov poročalo o prejemu grozilnih pisem.

“V glavnem v njih piše, da je cepljenje nevarno. Zdravnikom očitajo, da izvajajo poizkuse na ljudeh,” je dejala Schramm Häder.

Po njenih besedah so med nasprotniki virusa tudi takšni, ki verjamejo v teorije zarote. Septembra so v Turingiji organizirali konferenco, na kateri je več zdravnikov poročalo o srečanjih z jeznimi pacienti v njihovih čakalnicah.

“Včasih se bolniki zelo agresivno odzovejo na povsem običajna vprašanja, na primer, ali so že bili cepljeni. To so podatki, ki jih zdravniki morajo vedeti,” je dejala Schramm Häder.

Cepljenje, covid-19, koronavirus
PROFIMEDIA

Nekateri podajo prijavo, drugi sporočila enostavno zavržejo

Nekateri zdravniki grožnje prijavijo ali pa grozilna pisma posredujejo policiji, drugi sporočila preprosto zavržejo. “Oboji so na koncu z živci,” je stanje med pacienti in zdravniki opisal tiskovni predsednik berlinskega zdravniškega združenja.

V Berlinu se je oktobra zgodil tudi najbolj odmeven primer groženj, ko je morala klinika, kjer so opravljali cepljenje proti covidu-19, zaradi groženj za nekaj dni zapreti svoja vrata in najeti zasebno varovanje. Imena klinike niso javno objavili, saj želijo zaščiti tamkajšnje zdravnike.

Najbolj so na udaru tisti, ki javno spodbujajo k cepljenju. Kot je dejal Thomas Spieke, tiskovni predsednik zdravniškega združenja v zvezni deželi Spodnja Saška, se mora zdravstveno osebje v prvi bojni liniji ukvarjati z vse bolj čustveno razpravo o ukrepih in cepljenju, kar jih dodatno obremenjuje.

Njen žig večkrat tarča goljufov

Grozilna pisma prejema tudi Wolfgang Kreischer, predsednik berlinskega združenja splošnih zdravnikov.

Ena od zdravnic je nehala cepiti, saj so njen žig ponaredili in ga uporabili na dokumentih o cepivih. Vsakič, ko nekdo uporabi ponarejeni žig, mora na policiji podati izjavo, zato je to enostavno nehala početi, je enega od primerov opisal Kreischer.

A je spomnil tudi na drugo skupino ljudi, ki je hvaležna. “Moja ekipa ostaja motivirana. Večina bolnikov je zelo hvaležna po cepljenju,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!