Nemčija zaradi kibernetskega napada začasno odpoklicala veleposlanika v Rusiji

Svet 06. Maj 202413:44 0 komentarjev
rusko veleposlaništvo v nemčiji
Foto: PROFIMEDIA

Nemčija je zaradi lanskega kibernetskega napada na vladajočo socialdemokratsko stranko začasno odpoklicala svojega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa. Preiskava je namreč pokazala, da je za kibernetski napad odgovorna hekerska skupina, ki deluje pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe.

Nemčija je začasno odpoklicala svojega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa zaradi lanskega kibernetskega napada na vladajočo socialdemokratsko stranko (SPD), je danes sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Veleposlanik bo v Berlinu ostal teden dni, nato pa se bo vrnil v Moskvo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodalo zunanje ministrstvo.

Junija lani je SPD sporočil, da so bili v začetku leta tarča kibernetskega napada e-poštni računi vodstva stranke. Po navedbah stranke je napad omogočila ranljivost v programski opremi, za katero takrat niso vedeli.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je nato v petek med obiskom v Avstraliji dejala, da je preiskava nemških organov pokazala, da je za kibernetski napad odgovorna hekerska skupina APT28, znana tudi kot Fancy Bear, ki deluje pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

“Z drugimi besedami, šlo je za kibernetski napad na Nemčijo, ki ga je sponzorirala Rusija, kar je popolnoma nedopustno in nesprejemljivo ter bo imelo posledice,” je dodala. Kmalu za tem je Nemčija na pogovor poklicala odpravnika poslov na ruskem veleposlaništvu v Berlinu.

O podobnih napadih so sicer poročali tudi v Pragi. Po načinu izvedbe in ciljih napade češke oblasti povezujejo z isto hekersko skupino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!