Nemčija zaradi stavke v prometnem kaosu: zgodilo se je tisto, česar so se bali

Svet 10. Jan 202411:09 > 19:01 2 komentarja
Nemška železniška postaja
Foto: PROFIMEDIA

Nemški potniki se soočajo z odpovedmi vlakov po vsej državi. Tridnevna železniška stavka bo prometne razmere v 80-milijonski državi, kjer dnevne migracije ovirajo tudi blokade kmetov na cestah, še dodatno zaostrila. Protest s traktorji in drugo mehanizacijo so kmetje namreč izvedli tudi danes.

Stavka nemških strojevodij je danes zjutraj skoraj popolnoma ustavila potniški železniški promet po vsej Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni zaposleni so stavko začeli ob 2. uri zjutraj, je sporočil upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn. V tovornem prometu se je stavka začela že v torek ob 18. uri in bo trajala do petka do 18. ure.

V času stavke je potnikom na voljo tako imenovani urnik za nujne primere, pri čemer so običajen urnik odhodov oklestili za okoli 80 odstotkov. Nekatere motnje pri regionalnih vlakih se bodo razlikovale od regije do regije, je po navedbah dpa sporočil Deutsche Bahn.

Upravljalec nemških železnic je skušal stavko nemškega sindikata strojevodij GDL preprečiti na delovnem sodišču, vendar pri tem ni bil uspešen.

Stavka strojevodij je tretja in najdaljša doslej v trenutnem plačnem sporu med sindikatom GDL in Deutsche Bahn. Ti so potnike pozvali, naj preložijo potovanja, načrtovana med sredo in petkom, če je to mogoče.

Protest kmetov v Nemčiji
Ponedeljkov protest kmetov v Berlinu (Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS)

Deutsche Bahn je nato v torek zvečer pozval GDL, ki med drugim zahteva dvig plač in skrajšanje delovnega časa za izmenske delavce, naj se vrne za pogajalsko mizo.

Obe strani je k pogajanjem pozval tudi minister za promet Volker Wissing, vendar prvi mož sindikata Claus Weselsky vztraja, da “skrajšanje stavke ni predmet razprave”.

V trenutni protestni akciji je GDL že sklical dve 24-urni stavki v potniškem prometu. Decembra je sindikat izvedel glasovanje svojih članov o tem, ali bi stavke lahko postale časovno nedoločne. Okrog 97 odstotkov članov, ki so glasovali, je bilo za. Od takrat so možne daljše stavke, še piše dpa.

Na cestah tudi kmetje

Danes so stanje v prometu v Nemčiji dodatno zaostrili protesti kmetov. Po državi so namreč s traktorji blokirali avtoceste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S protesti izražajo nasprotovanje vladnim načrtom za znižanje subvencij v kmetijstvu. Predsednik nemške kmečke zveze Joachim Rukwied je že zagrozil, da bodo v primeru, da si vlada ne bo premislila, izvedli nove protestne akcije. Za ponedeljek je napovedal velike demonstracije v Berlinu, sledili naj bi novi dogodki.

Kot je Rukwied pojasnil za televizijsko postajo ZDF, se borijo za “enake konkurenčne pogoje in pravičnost v EU”.

Vlada je sicer kot odgovor na ogorčenje kmetov prejšnji teden predvideno zmanjšanje subvencij delno odpravila. Nemški kancler Olaf Scholz je dodatne korake v smeri zahtev kmetov zavrnil, saj da so predvideni rezi v subvencije “pravilni in uravnoteženi”.

Zanje so se v Berlinu odločili, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da sredstev, namenjenih lajšanju koronavirusne krize, ki niso bila porabljena, ne smejo preusmeriti za financiranje ukrepov za boj proti podnebnim spremembam. S tem je v proračunu nastala velika luknja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje