Nemška letališča ohromljena zaradi stavke, ponekod odpovedali vse lete

Svet 01. Feb 202415:00 0 komentarjev
Stavka na nemških letališčih
Foto: PROFIMEDIA

Stavkajoče varnostno osebje je ohromilo nemška letališča. Odpovedali so več sto letov, na nekaterih letališčih pa so na tleh ostala vsa letala. Sindikat stavkajočih zahteva zvišanje plač za približno 25.000 zaposlenih v zasebnih varnostnih družbah, kar te zavračajo kot finančno prevelik zalogaj.

Zaradi enodnevne stavke varnostnega osebja na 11 letališčih so v Nemčiji danes odpovedali več sto letov.

Stavka vpliva na letališča v mestih Frankfurt, Hamburg, Bremen, Berlin, Leipzig, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt in Dresden. Na ostalih po navedbah dpa ni posebnosti.

Na frankfurtskem letališču, najbolj prometnem v Nemčiji, so odpovedali približno 310 letov od skupno 1.120 načrtovanih. Na berlinskem so denimo odpovedali vse odhode in večino prihodov, na kölnskem, kjer se je stavka začela že v sredo zvečer, pa ves letalski promet.

Sindikat Verdi zahteva zvišanje urne postavke varnostnega osebja na letališčih, ki je večinoma zaposleno pri zasebnih družbah, za 2,80 evra na uro. Njihovi delodajalci vztrajajo, da bi bil to prevelik finančni zalogaj, saj bi letno stal dodatnih 250 milijonov evrov. Pogajanja naj bi se nadaljevala v torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!