Nemška ulica, na katero ženske še iz časov nacizma nimajo vstopa

Magazin 04. Okt 202218:28 0 komentarjev
Herbertstrasse
Profimedia

V nemškem Hamburgu se nahaja ulica Herbertstraße, na katero ženske in mladoletni še danes nimajo vstopa. V tej ulici so namreč svoje mesto našle javne hiše, da bi jih ločili od prebivalcev pa so nacisti ulico leta 1933 z obeh strani zaprli z ograjo. Še danes je zaprta s težkimi kovinskimi vrati, to nedeljo pa so jo izjemoma odprli za vse obiskovalce.

Herbertstraße je bila nekoč edina ulica v nemškem Hamburgu, na kateri je bila prostitucija tolerirana. Ulica greha, ki se nahaja v okrožju St. Pauli, je znana po najvišjih cenah uslug spolnih delavk v Hamburgu in po ekskluzivni vstopni politiki. Velika in težka kovinska vrata na obeh koncih kratke ulice dajejo obiskovalcem vedeti, da vstop ženskam in mladoletnim ni dovoljen. Govori se, da je kazen za ženske, ki prepoved ignorirajo, polivanje z vodo, s katero se stranke umijejo pred “tretmajem”, piše portal Punkufer.

Toda minulo nedeljo so vstop izjemoma dovolili tudi ženskam. Uličica je namreč praznovala 100. rojstni dan, dan pa so obeležili s turističnimi ogledi, likovnimi razstavami in koncerti na prostem.

Na nedeljsko jutro je bila tako uličica nabito polna, zanimanje pa so pokazale tudi številne ženske. “Kot ženski mi je zanimivo pogledati uličico, saj sicer nimam te možnosti,” je za portal Hamburg.de povedala Sandra iz Bielefelda. Regina iz Weimarja pa je bila ob obisku presenečena, kako umazano je celotno območje.

Profimedia

Ulica Herbertstraße zaživi ponoči, ko se prižgejo rdeče luči, v izložbena okna pa sede okoli 250 žensk, ki pod neonskimi napisi čakajo stranke.

Prostitucija je v tej ulici obstajala že od začetka 19. stoletja, pojasnjuje upravitelj Lars Schütze, v začetku pa so bili na njej le manjši lokali. Do leta 1922 se je uličica imenovala Heinrichstraße, nato pa so jo preimenovali v Herbertstraße. S preimenovanjem so želeli obeležiti nov začetek, pregnati javne hiše in zgraditi stanovanja.

Prvotno so uličico, dolgo le 60 metrov, z ograjo zaprli nacisti leta 1933. V tem delu mesta s prepovedjo prostitucije in striptiz klubov namreč niso bili uspešni, zato so se odločili, da najstarejšo obrt preprosto skrijejo za ograjo, kjer je mimoidoči ne bodo videli. Uličica je bila v preteklosti že tarča kritik zaradi diskriminacije na podlagi spola.

Napis, da je vstop ženskam in mladoletnim prepovedan, pa so na vrata na željo prostitutk dodali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, poroča Hamburg.de.

Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia
Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia
Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia
Profimedia
Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia

Ulica greha se nahaja v bližini trga Hans-Albers-Platz in Spielbudenplatza. Herbertstraße ni poimenovana po osebi, ampak je del mreže ulic v tem delu mesta, ki nosijo moška imena v abecednem vrstnem redu. Tako so v tem predelu tudi ulice Davidstraße, Erichstraße, Friedrichstraße, Gerhardstraße in podobno.

V času pandemije koronavirusa, ko je bila prostitucija prepovedana, so tamkajšnje spolne delavke protestirale, ulice pa so bile polne transparentov.

Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia
Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia
Herbertstrasse Herbertstrasse
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!