Nemška vlada odobrila izvoz orožja v Savdsko Arabijo

Svet 29. Sep 202221:36 2 komentarja
scholz
Profimedia

Nemška vlada je kljub daljnosežni prepovedi izvoza orožja prvič v mandatu izkoristila izjemo od prepovedi in dala zeleno luč dobavi opreme in streliva za bojna letala Savdski Arabiji. Izvozna dovoljenja so sicer del skupnega programa, v katerem so poleg Nemčije še Italija, Španija in Velika Britanija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je prvič od začetka mandata vlade levosredinskih socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP), da je ta izkoristila izjemo od prepovedi izvoza in to za sporno stranko, kot je Savdska Arabija.

Oprema in strelivo za letala Eurofighter in Tornado sta vredna 36 milijonov evrov. V okviru evropskega projekta sodelovanja bodo dobavili tudi rezervne dele za letalo Airbus A330 MRTT v vrednosti 2,8 milijona evrov.

Prejšnja nemška vlada je izvoz orožja v Savdsko Arabijo večinoma zaustavila, med drugim zaradi vpletenosti države v vojno v sosednjem Jemnu in umora novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 na konzulatu savdske kraljevine v Istanbulu.

Prejšnji teden je zalivsko državo v sklopu turneje po Perzijskem zalivu obiskal kancler Olaf Scholz. Cilj turneje je bilo sklepanje energetskih partnerstev v regiji. Nemške oblasti si namreč med drugim želijo razširiti sodelovanje na področju novih tehnologij, kot je zeleni vodik, proizveden iz obnovljivih virov energije, ki bi ga Nemčija lahko v velikih količinah uvažala iz zalivskih držav.

Poleg tega si je kancler prizadeval tudi za okrepitev političnega sodelovanja z regionalnimi silami, ki jih na drugi strani nagovarjata Rusija in Kitajska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje