Nemški kancler v iskanju fosilnih goriv na obisku pri savdskem princu

Svet 24. Sep 202217:07 2 komentarja
scholz
Profimedia

Nemški kancler Olaf Scholz je danes prispel v Savdsko Arabijo in začel svojo dvodnevno turnejo po Perzijskem zalivu v upanju, da bo z državami izvoznicami fosilnih goriv sklenil nova energetska partnerstva. S tem si Scholz želi najti rešitev za pomanjkanje oskrbe z energenti v Evropi.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes prispel v Savdsko Arabijo in začel svojo dvodnevno turnejo po Perzijskem zalivu v upanju, da bo z državami izvoznicami fosilnih goriv sklenil nova energetska partnerstva. S tem si Scholz želi najti rešitev za pomanjkanje oskrbe z energenti v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemškega kanclerja, ki ga je spremljala številčna delegacija, je na letališču v Džedi na obali Rdečega morja sprejel guverner regije Meka, princ Khalid bin Faisal Al Saud. Nato se je Scholz sestal še s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Cilj turneje po Perzijskem zalivu je iskanje rešitev za pomanjkanje oskrbe z energenti v Evropi. Vendar pa se bo Scholz soočil s težavnim diplomatskim lovljenjem ravnotežja, saj bo moral premagati precejšnje ideološke razlike z gostitelji, zlasti glede človekovih pravic. “Razpravljali smo o vseh vprašanjih, povezanih z državljanskimi in človekovimi pravicami. Lahko ste prepričani, da nič, kar bi bilo treba izreči, ni ostalo neizrečeno,” je nemški kancler dejal novinarjem po današnjih pogovorih v Džedi.

Profimedia

Srečanje nemškega kanclerja s savdskim kronskim princem velja za posebej občutljivo. Še nedavno je princ na Zahodu veljal za izobčenca zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018. Nemška vlada je takrat nemudoma odločno obsodila umor novinarja, svojega stališča pa sedaj ne namerava prilagajati ali spreminjati.

Nemške oblasti si sicer zlasti želijo razširiti sodelovanje na področju novih tehnologij, kot je zeleni vodik, proizveden iz obnovljivih virov energije, ki bi ga Nemčija lahko v velikih količinah uvažala iz zalivskih držav. Kancler pa si bo prizadeval tudi za okrepitev političnega sodelovanja z regionalnimi silami, ki jih na drugi strani nagovarjata Rusija in Kitajska.

Scholz se bo danes zvečer odpravil naprej v Združene arabske emirate, kjer se bo v nedeljo dopoldne sestal s predsednikom šejkom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom. Kasneje istega dne pa bo kancler odpotoval še v Katar, kjer se bo pogovarjal z emirjem šejkom Tamimom bin Hamad al Thanijem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje