Nemška vlada potrdila spremembo zakona o jedrski energiji

Svet 19. Okt 202214:07 1 komentar
nemčija
Profimedia

Nemška vlada je danes potrdila spremembo zakona o jedrski energiji, ki podaljšuje obratovalno dobo zadnjih treh jedrskih elektrarn v državi do 15. aprila 2023, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Spremembi zakona bo moral zdaj zeleno luč pokazati še nemški parlament.

Preostale tri nemške jedrske elektrarne Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland naj bi skladno s politiko, ki jo je sprejela nekdanja kanclerka Angela Merkel, nedavno pa so jo podprle vse tri stranke vladajoče levosredinske koalicije – Socialni demokrati, Zeleni in Liberalci (FDP), do konca letošnjega leta prenehale obratovati.

A ruska invazija na Ukrajino in posledična prekinitev dobave ruskih energentov v Nemčijo je v največjem evropskem gospodarstvu povzročila skrbi glede energetske preskrbe. V nemški koaliciji je prišlo do trenj glede tega, ali naj se podaljša življenjsko dobo omenjenim trem jedrskim elektrarnam. Proti podaljšanju so bili predvsem v stranki Zeleni, drugi največji koalicijski partnerici, navaja dpa.

Nemški kancler Olaf Scholz je v torek ministrom naročil, naj predložijo zakonske predloge, s katerimi bodo jedrske elektrarne lahko obratovale tudi po koncu leta, najpozneje pa do 15. aprila 2023. Prav tako je zapisal, da je zdaj potreben tudi ambiciozen zakon o povečanju energetske učinkovitosti.

Vse koalicijske stranke so sporočile, da bodo spoštovale Scholzovo odločitev, vendar je neuspeh pri iskanju kompromisa ustvaril razpoke med koalicijo. Vodja nemških opozicijskih krščanskih demokratov Friedrich Merz je v danes za radio Deutschlandfunk dejal, da Scholzova uporaba izvršnih pooblastil kaže, da koalicija ni sposobna sprejeti potrebnih odločitev za soočanje z energetsko krizo.

Predlagano spremembo zakona morajo zdaj podpreti še nemški poslanci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje