Nemška zavarovalnica ne namerava podaljšati zavarovanja za Severni tok 1

Svet 06. Apr 202315:30 0 komentarjev
Severni tok 1
Severni tok 1 (Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS)

Konec letošnjega leta bo potekla zavarovalna polica za Severni tok 1, po katerem je Rusija pošiljala plin v Nemčijo. Nemška zavarovalnica Allianz je že sporočila, da ne namerava obnavljati zavarovalne police za plinovod.

V Allianzu so pojasnili, da bo zavarovalna polica potekla konec leta 2023 in da je ne mislijo obnavljati. Kot so dodali, je bila polica pred rusko invazijo na Ukrajino februarja 2022 pozavarovana na obdobje dveh let.

Ob tem so v zavarovalnici potrdili, da so bili del zavarovalnega konzorcija za plinovod, in sicer so polico oblikovali za štiri manjšinske evropske delničarje: nemški energetski podjetji Wintershall Dea in Eon, francoskega velikana Engie in nizozemsko družbo Gasunie.

Danes so se oglasili tudi v pozavarovalnici Munich Re, kjer so pojasnili, da pri podaljševanju zavarovanja ne bodo proaktivni. Več podrobnosti niso razkrili.

Medtem pa so neimenovani viri tiskovne agencije Reuters pred dnevi navedli, da sta Allianz in Munich Re skupaj z nekaterimi drugimi že pristali na podaljšanje zavarovanja za poškodovani plinovod.

Septembra lani je namreč v Baltskem morju prišlo do eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2. Plinovoda v času eksplozij nista obratovala, kljub temu pa se je v ceveh nahajal plin, zaradi česar je prišlo do večdnevnih uhajanj v švedskih in danskih vodah.

Vzroki eksplozij še vedno niso znani, sumi pa se, da je šlo za sabotažo. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 lani najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino projekt ustavila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!