Nemškega kanclerja vprašali, ali je kdaj kadil marihuano

Svet 21. Avg 202313:38
Olaf Scholz
PROFIMEDIA

V Nemčiji poteka burna debata okoli legalizacije marihuane, ki jo je predlagala trenutna vlada. Med enim od intervjujev je tako kanclerja Olafa Scholza doletelo tudi vprašanje, če jo je kdaj v preteklosti poskusil.

Nemški kancler Olaf Scholz, čigar vlada je nedavno predlagala legalizacijo marihuane, je zagotovil, da še nikoli v življenju ni imel praktične izkušnje s to drogo. “Ne, nikoli. Niti enega dima,” je odgovoril kancler na vprašanje, ali je kdaj kadil marihuano, ko je bil mlad.

Razlogi, zakaj ni kadil marihuane v mladosti, pa ostajajo enaki sedaj, je dodal. Zato mu je bilo tudi težko, ko je vlada le sprejela realnost številnih mladih in odraslih, ki uživajo konopljo. “Mislim, da delamo pravo stvar s tem previdnim korakom,” je dejal Scholz. “Ampak če me kdo vpraša, ali bi ali ne bi, bom vedno rekel ne,” je dodal glede uživanja marihuane.

Z novim zakonom, ki ga je vlada že potrdila, bi bilo dovoljeno posedovanje treh rastlin in dveh gramov marihuane za osebno rabo. Ljudje, ki sami nimajo možnosti gojenja konoplje, se bodo lahko pridružili raznim združenjem, katerih namen je oskrbovati člane z lastnimi proizvodi. Če bo zeleno luč prižgal tudi parlament, bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto.

Nemčija si od legalizacije obeta tudi finančno korist. Ekonomist Julius Haucap, ki že dolgo zagovarja legalizacijo konoplje, je skupno vrednost nezakonitega trga za Deutsche Welle ocenil na štiri do pet milijard evrov. Plačilo davkov in socialnih izdatkov ter prihranek pri policijskem in sodnem delu, ki bi jih prinesla legalizacija, pa bi lahko znašalo okoli pet milijard evrov letno.

V najbolj naseljeni nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so celo predlagali uvedbo novega poklicnega profila v kmetijskih šolah – strokovnjak za gojenje konoplje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.