Vrtoglave številke: nemški izračun, koliko bi prihranili z legalizacijo konoplje

Svet 17. Avg 202318:52 2 komentarja
Legalizacija marihuane
PROFIMEDIA

V Nemčiji se obeta legalizacije konoplje. Nemška vlada je predlog zakona sprejela 16. avgusta, če bo zakon sprejet tudi v parlamentu, pa bo začel veljati 1. januarja 2024. A s predlogom zakona niso zadovoljni ne zagovorniki legalizacije in ne nasprotniki. A znesek, ki bi ga z legalizacijo prihranili, je ogromen.

Dve rastlini konoplje na balkonu sta 74-letnemu moškemu iz Bonna prinesli 8.000 evrov denarne kazni. Kaj takšnega se po januarju prihodnje leto mogoče ne bo več zgodilo, saj želi nemška vlada tovrstno gojenje marihuane legalizirati.

Z novim zakonom bi bilo dovoljeno posedovanje treh rastlin in dveh gramov marihuane za osebno rabo. Ljudje, ki sami nimajo možnosti gojenja konoplje, se bodo lahko pridružili raznim združenjem, katerih namen je oskrbovati člane z lastnimi proizvodi.

Nemška vlada je predlog zakona o dekriminalizaciji konoplje sprejela 16. avgusta. Na prvi od 183 strani osnutka zakona piše, da “zakon potrošnikom olajša odgovorno ravnanje s konopljo”.

Če bo parlament ta zakon sprejel, bo začel veljati 1. januarja 2024. Zakon bi se dotikal vsakega dvajsetega prebivalca Nemčije, saj je po uradni statistiki konopljo vsaj enkrat poskusilo 4,5 milijona polnoletnih državljanov.

Konoplja
PROFIMEDIA

Minister za zdravje Karl Lauterbach je pojasnil, da spreminjajo politiko do mamil. Kot je dejal, uživanje konoplje kljub prepovedi narašča, predvsem med otroki in mladimi. Ta rast je po njegovih besedah povezana z razširjeno prodajo opiatov, na črnem trgu pa je vedno več toksičnih dodatkov. Povečuje se tudi koncentracija psihoaktivnih substanc, ki škodijo zdravju.

S tem predlogom zakona koalicijski partnerji v vladi izpolnjujejo obljubo iz koalicijske pogodbe, v kateri so začrtali legalizacijo konoplje, piše Deutsche Welle.

Velik prihranek za državo

Ekonomist Julius Haucap, ki že dolgo zagovarja legalizacijo konoplje, je skupno vrednost nezakonitega trga za DW ocenil na štiri do pet milijard evrov. Legalizacija bi državi prinesla koristi – plačilo davkov in socialnih izdatkov ter prihranek pri policijskem in sodnem delu. Haucap skupni prihranek ocenjuje na okoli pet milijard evrov letno.

V najbolj naseljeni nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so celo predlagali uvedbo novega poklicnega profila v kmetijskih šolah – strokovnjak za gojenje konoplje.

Velikopotezni načrti in omejitve evropskega ter mednarodnega prava

Oktobra lani je nemški minister za zdravje Lauterbach že predstavil osnutek zakona, a nekatera določila so bila v nasprotju z določili Evropske unije in mednarodnimi sporazumi o nadzoru nad drogami. Od takrat tako v strokovnih kot v političnih krogih poteka živahna razprava o tem, koliko svobode na tem področju dopušča evropsko pravo.

Zagovorniki legalizacije marihuane
Zagovorniki legalizacije marihuane v Berlinu. (VIR: PROFIMEDIA)

V primerjavi s prvim predlogom zakona je ta zagotovo manj velikopotezen. Prvi korak je dekriminalizacija, drugi pa uvedba specializiranih trgovin za izdelke iz konoplje, vendar ne po vsej državi. Trgovine bodo le v določenih okrožjih in mestih, sprva le za obdobje petih let.

Ta predlog zakona bi za državo pomenil bistveno nižji prihranek, ki ga ne bi več merili v milijardah. Povečali pa so se izdatki, in sicer stroški evalvacije zakonodaje ter informacijskih in preventivnih kampanj.

Vse večji odpor

V Nemčiji se odpor proti legalizaciji konoplje medtem krepi. Kar pet združenj pediatrov v skupni izjavi opozarja na “možno ogroženost duševnega zdravja in razvojnih možnosti mladih v Nemčiji”. Osnutku zakona nasprotujejo tudi v policijskem sindikatu, v sodniškem društvu pa opozarjajo, da bodo zapletena pravila delovanja konopljinih klubov in nakupa marihuane povzročila večjo obremenitev sodstva. Tudi nekateri predstavniki liberalcev, ki so del vladajoče koalicije, opozarjajo, da bo nastala “birokratska pošast”.

Karl Latuerbach Karl Latuerbach
Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. (VIR: PROFIMEDIA)
Karl Latuerbach Karl Latuerbach
Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. (VIR: PROFIMEDIA)

Politiki krščanskodemokratske opozicije načrte vlade ostro kritizirajo, češ da so neodgovorni. Označujejo jih tudi kot napad na otroke in mladostnike. Nezadovoljni so tudi zagovorniki legalizacija, saj novi predlog zakona zanje ni dovolj drastičen, še piše Deutsche Welle.

Minister Lauterbach meni, da kritike z obeh strani kažejo, da je bil zakon napravljen premišljeno. Odzvati se nameravajo z veliko kampanjo, ki bo mlade osveščala o nevarnostih uživanja konoplje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje