Nemški notranji minister o migracijah: Ne načrtujemo zaprtja meja

Svet 20. Okt 202115:33 0 komentarjev
Horst Seehofer
Christian Mang/REUTERS

Navkljub povečanemu število prihodov migrantov, ki v EU pripotujejo iz Belorusije, v Nemčiji ne razmišljajo o zaprtju meja.

Nemško notranje ministrstvo je objavilo poročilo o migracijah, v katerem je izrazilo zaskrbljenost zaradi naraščajočega števila t. i. nezakonitih migrantov, ki v državo vstopajo iz drugih članic Evropske unije. Ne glede na to zaprtje nemških meja ni v načrtu, je sporočil nemški notranji minister Horst Seehofer, pritisk ni primerljiv s tistim iz leta 2015, ko je Nemčija sprejela več kot milijon beguncev.

V zadnjem obdobju na območju EU veliko prihodov migrantov brez ustreznih dokumentov beležijo sosede Belorusije: baltske države in Poljska, kjer so sprejeli odločitev, da bodo na meji z Belorusijo postavili trajen zid. Belorusija, je bil prepričan Seehofer, “izkorišča ljudi kot politično orožje”.

V luči tega je Seehofer v torek Poljski ponudil okrepitev skupnih mejnih patrulj med državama. Prisotnost enot na mejah bi bilo treba “občutno” povečati, je nemški notranji minister zapisal v pismu poljskemu kolegu Mariuszu Kaminskemu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Po podatkih, ki jih je nemško notranje ministrstvo objavilo v ponedeljek, je od avgusta poljsko-nemško mejo prestopilo približno 4.500 migrantov brez dokumentov.

Nedelujoča dublinska uredba

Seehofer je opozoril tudi na “propad” dublinske uredbe in odgovornosti članic za obravnavo prošenj za azil. Številke, ki jih navaja poročilo notranjega ministrstva, po poročanju dpa govorijo o skoraj popolnemu kolapsu dublinske uredbe, saj nemška sodišča zavračajo vračanje nezakonitih migrantov (predvsem) v Grčijo, kar utemeljujejo s tem, da bi tam lahko soočili z neugodnimi razmerami v begunskih centrih.

Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Število prošenj za azil v Nemčiji bo letos višje, kot je bilo lani. Od letošnjega januarja do septembra je prošnjo za azil vložilo 80.000 oseb, lani pa so v celem letu našteli 76.061 prošenj.

Notranje ministrstvo pritiska na Grčijo, naj sprejme nemško podporo pri zagotavljanju pogojev za nastanitev in oskrbo migrantov. “Če tu ne bo prišlo do napredka, bo treba v skrajni sili poskusiti z dodatnimi nacionalnimi ukrepi,” piše v poročilu. Ministrstvo naj bi razmišljajo o uvedbi začasnega mejnega nadzora za potnike, ki iz Grčije v Nemčijo potujejo z letali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!