Poljski poslanci podprli gradnjo zidu na meji z Belorusijo

Slovenija 14. Okt 202119:30 > 19:31 0 komentarjev
Ograja na meji med Poljsko in Belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Poljski poslanci so podprli gradnjo zidu na meji z Belorusijo, ki naj bi zajezil pritok migrantov iz Belorusije. Konec avgusta je Poljska na meji začela graditi ograjo iz bodeče žice, to bo zdaj nadomestila trajna ovira.

Spodnji dom poljskega parlamenta je danes potrdil načrt vlade za postavitev zidu na meji med Poljsko in Belorusijo. Predlog za postavitev zidu, ki naj bi zajezil vse večji pritok migrantov iz Belorusije, je podprlo 274 poslancev, 174 jih je bilo proti, en pa se je glasovanja vzdržal, poroča poljska tiskovna agencija Pap.

Na glasovanju je večina poslancev podprla projekt, ki po besedah poljskega notranjega ministra Mariusza Kaminskega predvideva gradnjo “trdne, visoke pregrade z nadzornim sistemom in detektorji gibanja”. Poljski uradniki govorijo o “pregradi” in se izogibajo se izrazu “zid”, ki ga uporablja opozicija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada v Varšavi je beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožila, da je organizirano pripeljal begunce iz kriznih območij na zunanjo mejo EU. Lukašenko je konec maja sporočil, da Belorusija v odgovor na sankcije EU migrantov ne bo več ustavljala na poti v unijo.

Poljska je konec avgusta na meji z Belorusijo začela graditi ograjo iz bodeče žice, visoko približno 2,5 metra. To ograjo bo zdaj nadomestila trajna ovira. Za projekt je predviden proračun v višini 366 milijonov evrov.

Po potrditvi vladnega projekta v sejmu, spodnjem domu poljskega parlamenta, mora o njem odločati še poljski senat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!