Nemški zvezni ministri za zdravje za strožje pogoje za vstop v državo

Koronavirus 18. Dec 202115:45 > 19. Dec 2021 16:16 0 komentarjev
Nemčija
PROFIMEDIA

Ministri za zdravje nemških zveznih dežel so pozvali k strožjim pravilom za vstop v Nemčijo, s čimer bi upočasnili širjenje različice novega koronavirusa omikron. Ukrep naj bi veljali za vstop iz držav, ki jih je različica omikron že prizadela, so zapisali ministri za zdravje v resoluciji, ki jo je danes pridobila nemška tiskovna agencija dpa.

“Varnejši vstop v državo pomaga preprečiti hitro širjenje različice omikron,” je za dpa dejal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. “Ne moremo preprečiti njegovega širjenja, lahko pa ga preložimo. Dlje, ko bo omikron potreboval, da se razširi tudi v Nemčiji, tem bolje,” je dodal.

Strožja pravila za vstop naj bi veljala za vse potnike od šestega leta starosti, ki so bili kadar koli v zadnjih 10 dneh v regiji z različico omikron. Ti bodo morali že pred odhodom v Nemčijo predložiti negativen PCR-test, hitri antigenski testi ne bodo več zadostovali.

Nemški minister za zdravje in deželni ministri za zdravje se bodo še danes sestali na izrednem srečanju, na kateri bodo govorili o epidemioloških razmerah in oskrbi s cepivom proti covidu-19 v državi.

Tiskovni predstavnik bavarskega ministrstva za zdravje, ki predseduje konferenci ministrov za zdravje, je potrdil sestanek, vendar ni želel navesti več podrobnosti.

Minister Lauterbach je pred kratkim sprožil alarm zaradi zalog cepiva za prvo četrtletje prihodnjega leta in se zavzel za nakup cepiv v velikem obsegu. V Nemčijo naj bi sicer prispelo 35 milijonov odmerkov cepiva ameriške proizvajalca Moderna prej, kot je bilo prvotno načrtovano, še poroča dpa.

V več mestih protestirali proti ukrepom

V več nemških mestih so danes potekali protesti proti ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V Hamburgu se je zbralo nekaj tisoč ljudi, podobno je bilo v Düsseldorfu. Manjši protesti so bili med drugim v mestih Hannover, Dresden in Schwerin. V Berlinu je policija demonstracije prepovedala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ne obveznemu cepljenju,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pisalo na številnih doma izdelanih plakatih na protestih v Hamburgu. V Nemčiji trenutno poteka razprava o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine prebivalstva. V državi so nedavno začeli tudi prostovoljno cepljenje otrok.

Levičarska srenja je sicer v Hamburgu pozvala k nasprotnim protestom, na katerih naj bi se po pričakovanjih policije zbralo okoli tisoč ljudi.

Protesti proti obveznemu cepljenju so bili tudi v Düsseldorfu, kjer je policija ocenila, da se je zbralo okoli 4000 ljudi. Na nasprotnih demonstracijah se je zbralo okoli 200 ljudi. Mestne oblasti je minuli teden presenetila prisotnost nasprotnikov cepljenja na protestih. Prijavljenih je bilo 300 ljudi, a se jih je po navedbah policije zbralo okoli 2500.

V mestu Schwerin na severovzhodu Nemčije se je na protestih proti protikoronskim ukrepom zbralo okoli 1900 ljudi. Na nasprotnih demonstracijah pa se jih je zbralo nekaj deset.

V Dresdnu na vzhodu Nemčije se zbralo na motorističnih protestih proti ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom zbralo nekaj sto protestnikov. Protesti so bili napovedani tudi v Freiburgu na jugozahodu države ter v mestu Neumarkt na jugu ter Hannovru na severu države.

V Berlinu je policija demonstracije prepovedale in kot razlog navedla pričakovano kršitev protikoronskih ukrepov, kot sta obvezna nošnja zaščitnih mask in ustrezna medsebojna razdalja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!