Nenavaden način za razdelitev dediščine avstrijske milijonarke, odločal je žreb

Svet 18. Jun 202417:20 1 komentar
Marlene Engelhorn
Marlene Engelhorn (Foto: PROFIMEDIA)

32-letna avstrijska milijonarka se je odločila, da bo svojo dediščino razdelila na nenavaden način. 50 naključno izžrebanih Avstrijcev je namreč odločilo, kdo vse bo deležen njenih 25 milijonov evrov.

Avstrijska milijonarka Marlene Engelhorn, ki se zavzema za socialno pravičnost in višje davke za najbogatejše, bo svojo dediščino razdelila s pomočjo nenavadne metode. Približno 25 milijonov evrov si bo med seboj razdelilo več kot 70 organizacij z različnih področij, ki jih je izbralo 50 naključno izžrebanih Avstrijcev.

“Okolje, podnebje, zdravje, pomoč prosilcem za azil, dostopna stanovanja, boj proti neenakosti … rezultat je tako raznolik kot sama sestava 50-članskega sveta,” je na novinarski konferenci na Dunaju danes povzela vodja projekta Alexandra Wang, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vse iniciative in organizacije “imajo skupno poslanstvo – prizadevati si za pravičnejšo družbo in podpirati tiste, ki so žrtve diskriminacije”, je dodala.

Skupno 77 organizacij, ki bodo v obdobju več let prejemale sredstva v višini od 40.000 do 1,6 milijona evrov, je izbral t. i. svet za redistribucijo, ki se je ob koncih tedna med marcem in junijem šestkrat sestal v Salzburgu.

50 članov sveta so izžrebali po tem, ko je Engelhorn v začetku leta naključno izbranim 10.000 avstrijskim državljanom, starejšim od 16 let, poslala pisno vabilo k sodelovanju pri odločanju o razdelitvi denarja. Najmlajši član sveta je bil star 17, najstarejši pa 85 let. Za sodelovanje so prejeli tudi plačilo, celoten projekt pa so opisali kot “vznemirljiv izziv” in “odlično vajo v demokraciji”.

Podedovala bogastvo in moč, ne da bi kar koli naredila

32-letna Marlene Engelhorn, ki živi na Dunaju in je znana aktivistka in publicistka, je potomka ustanovitelja nemškega kemičnega koncerna BASF Friedricha Engelhorna. Od babice, ki je umrla septembra 2022, je podedovala 25 milijonov evrov.

Njeno bogastvo naj bi bilo sicer po nekaterih ocenah vredno več milijard evrov. Engelhorn je tudi soustanoviteljica pobude taxmenow (obdavči me) in se zavzema za socialno pravičnost in reformo davčne politike.

Svojo odločitev o razdelitvi podedovanega denarja je oznanila januarja, ob tem pa izpostavila, da je podedovala bogastvo in s tem moč, ne da bi za to karkoli naredila. Obenem pa država tega bogastva ne bo obdavčila, je bila kritična, saj so v Avstriji leta 2008 odpravili obdavčitev dediščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje