Nenavadna plavajoča naprava, ki bo Kataloniji pridelala pitno vodo

Svet 19. Apr 202412:00 0 komentarjev
Pristanišče v Barceloni
Pristanišče v Barceloni (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti v španski Kataloniji so se odločile za neobičajen način pridobivanja pitne vode v času suše.

Katalonija se zadnja leta sooča s pomanjkanjem padavin, v času suše pa se pojavljajo težave z oskrbo s pitno vodo.

Oblasti so se odločila, da bodo težavo rešile na nenavaden način: v pristanišče v Barceloni bodo namestile plavajočo napravo za razsoljevanje.

Katalonske oblasti so sprva razmišljale o uvozu vode z ladjami, a so se kasneje odločile za napravo za razsoljevanje, češ da je bolj varčna in okoljsko trajnostna rešitev, ki bo zagotovila večjo varnost oskrbe z vodo.

“Na tak način bomo pridobili veliko več pitne vode, kot če bi jo vozili z ladjami, ta rešitev pa je tudi cenejša,” je v četrtek na novinarski konferenci pojasnil David Mascort, ki je v regionalni vladi pristojen za okolje. Obrat, ki bi lahko začel delovati že oktobra, bo proizvedel približno 140 milijard litrov pitne vode letno, kar je približno šest odstotkov vse vode, ki jo porabijo na širšem območju Barcelone, je povedal Mascort.

Plavajoča naprava za razsoljevanje bo pred obalo Barcelone okoli pet let, nato pa naj bi v skladu z načrti katalonske vlade vodo razsoljevali v obratih, ki jih gradijo na kopnem.

Katalonska regionalna vlada je zaradi suše v Barceloni in okolici februarja razglasila izredne razmere, potem ko so zaradi več kot treh let podpovprečnih padavin porabili večino zalog vode. Na območju, kjer živi približno šest milijonov ljudi, so zato močno omejili porabo vode, zlasti za namakanje poljščin, živinorejo in industrijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!