Nenavadni prizori s Floride: legvani padajo z dreves

Svet 01. Feb 202221:09 0 komentarjev

Na Floridi že več kot desetletje niso zabeležili tako nizkih januarskih temperatur kot letos. To pa ni prizadelo le prebivalcev polotoka, ki so morali poseči po svojih najdebelejših oblačilih, temveč tudi floridske legvane – ti so namreč začeli zaradi mraza množično padati z dreves, poroča BBC.

Ameriška zvezna država Florida, znana kot “sončna država”, ima najtoplejše zime v celinskem delu Združenih državah Amerike, povprečne dnevne temperature se tudi pozimi gibljejo med 18 in 25 stopinjami Celzija. Ko so v južnem delu države januarske temperature nepričakovano padle na –4 stopinje Celzija, je to povzročilo nenavaden pojav: z dreves so začeli padati legvani.

Legvani so hladnokrvne živali, za ohranjanje telesne temperature se zanašajo na sončno svetlobo in toploto iz okolice. Če torej zunaj postane preveč mrzlo, lahko ohromijo in zmrznejo. Če se jim to zgodi, medtem ko počivajo na drevesih, njihov prijem popusti in zato padejo z dreves, piše BBC.

Bolj nevarno za mimoidoče kot za legvane

Kljub temu pa jih večina padec preživi; med komo še naprej dihajo in ohranijo najpomembnejše telesne funkcije. Ko se temperature dvignejo, se segrejejo in prebudijo.

Florida padajočim legvanom ni priča prvič. In čeprav po poročanju BBC-ja padec večine legvanov sicer ne poškoduje, pa je lahko nekajkilogramski legvan, ki pade z drevesa, nevaren za mimoidoče ali avtomobile. Na to je prebivalce Floride opozorila tudi Nacionalna vremenska služba.

Vremenska služba je napovedala še, da kmalu pričakujejo dvig temperatur: legvani so se do sedaj torej verjetno že “stalili” in prebudili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!