Naval Rusov na nepremičnine v Beogradu: stanovanja kupujejo z gotovino

Nepremičnine 26. Sep 202210:28 0 komentarjev
beograd
Profimedia

Ruski državljani so kmalu po začetku vojne v Ukrajini začeli množično prihajati v Beograd. Njihova precej boljša plačilna sposobnost od povprečnega državljana Srbije je zatresla nepremičninski trg: cene najemnin in kvadratnih metrov stanovanj so poletele v nebo. A lahko se zgodijo novi pretresi po zadnji odločitvi Vladimirja Putina o delni mobilizaciji prebivalstva.

Čeprav nepremičninski strokovnjaki pravijo, da je še prezgodaj za ocene, so po neuradnih podatkih obveščeni o velikem številu ruskih državljanov, ki v Srbijo prihajajo od prejšnje srede, lastniki zasebnih nepremičnin pa že opažajo razliko. Menedžerka, ki skrbi za najem zasebnih apartmajev, pravi, da stanovanja oddajajo za obdobja, daljša od šestih mesecev.

“To je pokazatelj, da se tja, od koder prihajajo, ne želijo tako kmalu vrniti,” je dejala za portal Nova.rs.

Razpon cen je od 25 evrov na noč za najmanjša stanovanja, do 120 evrov za največja. “Načelno se odločajo za tista, za katera je treba za nočitev v povprečju odšteti 60 evrov, vedno pa je mogoče ob rezervaciji nekoliko znižati ceno,” je pojasnila.

Dodala je, da je sinoči stanovanje najel mlad Rus, star 27 let. “Prišel je z ženo, skoraj je zajokal. Dela kot informatik, ostal bo več kot šest mesecev,” je dejala sogovornica Nova.rs in dodala, da takrat ni bilo prostih apartmajev in so se gostje odločili počakati v hotelu v središču mesta.

Poudarila je tudi, da potniki iz Rusije zadnja dva dni prihajajo večinoma z nočnimi leti in v apartmaje pridejo zelo pozno. “Sinoči je prišla 23-letnica, jutri ob 1.55 pride družina s tremi otroki, moram jih počakati,” je povedala menedžerka.

Dodala je, da je pri njih na voljo sedem apartmajev, od tega bodo v štirih nastanjene ruske družine. “Ne vem, kaj naj rečem. Vsi so povsem obupani in prestrašeni,” je povedala in dodala, da se cene od zadnjega velikega prihoda Rusov niso spremenile. ”Naval je tako velik, da tega zadnjega še ne čutimo.”

Primerjava cen najema stanovanj pred prvim množičnim prihodom Rusov in po njem

Pred                                  Po
300–400 evrov             450–500 evrov
700–800 evrov             1.000 evrov

Miloš Mitić iz agencije City expert je povedal, da se prihod ruskih državljanov ni ustavil že od marca. “Po stanovanjih, ne le v Beogradu, tudi v Novem Sadu, večinoma povprašujejo Rusi. Pomembno je poudariti, da so vplivali na dražje najeme in kvadratne metre, ker se jim mudi in imajo več denarja kot domače stranke,” je pojasnil Mitić.

Dodal je, da je zanimanje tako veliko, da zadnjega navala po napovedani mobilizaciji sploh niso čutili. “Trg je omejen s številom stanovanj, ki jih lahko ponudi. Cene se od marčevskega ali aprilskega skoka niso veliko spremenile,” je povedal Mitić. Navedel je, da ima neuradne informacije, da se je povečalo predvsem zanimanje za nakup stanovanj in da gre za gotovinske nakupe.

“Število kreditnih kupcev se je zmanjšalo, ruski državljani pa bodo vplivali na to, da bodo cene ostale visoke,” je dejal za portal Nova.rs.

Podobnega mnenja je Davorka Tasić, vodja agencije Moj kvadrat. “Minilo je premalo dni – pravzaprav samo dva – da bi čutili pritisk. Razmere so običajne,” je povedala Tasić. Opomnila je, da so cene kvadratnih metrov in najemnin zelo visoke, in tako bo, dokler bo toliko povpraševanja.

Letalska karta do Beograda skoraj 10.000 evrov

Potem ko je predsednik Rusije Vladimir Putin razglasil delno mobilizacijo, so proti Beogradu poletela prva letala z ruskimi državljani, kar je povzročilo tudi dražje letalske karte. Lahko bi rekli, da letalska industrija ne pomni dneva, kot je tisti, ko so razglasili mobilizacijo – triurni let v ekonomskem razredu za skoraj 10.000 evrov. Toliko so morali plačati tisti, ki so se po Putinovi napovedi delne mobilizacije odločili zapustiti Rusijo.

“Cena karte je odvisna od številnih dejavnikov – v katerem trenutku je bila karta kupljena, od kapacitete leta na določeni relaciji, zato je veliko dejavnikov, ki jih običajni potrošnik niti ne vidi. Zanimanje za lete iz Rusije je veliko, glede na to, da leti le nekaj prevoznikov, pa še prej so bili ti leti verjetno precej polni. Zdaj se seveda mudi, ljudje zapuščajo državo – in ljudje nenehno zapuščajo Rusijo,” je povedala Jelena Banac, strokovnjakinja za letalsko industrijo.

Avtor: Andrija Lazarević

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!