Nepričakovana pomoč: ogrožene ptice na Havajih bodo reševali komarji

Magazin 24. Jun 202421:26 0 komentarjev
Iiwi
Foto: PROFIMEDIA

Znamenitim havajskim pticam (tudi) zaradi smrtonosne malarije grozi izumrtje. Znanstveniki želijo ptice rešiti z nenavadno strategijo. Na pomoč bodo priskočili komarji.

Nekoč je na Havajih živelo triintrideset vrst i’wijev, danes jih tam živi zgolj sedemnajst, tudi tem pa grozi izumrtje. Če pristojne institucije ne bodo sprejele ustreznih institucij, bi lahko nekatere ptice izumrle že v naslednjem letu, poroča Guardian.

Ptice množično umirajo zaradi malarije, ki jo prenašajo komarji, na otočje pa so jih v 19. stoletju prvič prinesle evropske in ameriške ladje. Ptice so se razvile brez odpornosti proti tej bolezni, zato lahko umrejo že po enem samem ugrizu.

Naravovarstveniki, ki skušajo ptice rešiti pred izumrtjem, so ubrali nenavadno strategijo. S helikopterjev spuščajo na milijone komarjev. Natančneje, na oddaljeno otočje vsak teden spustijo 250.000 samcev komarjev, ki služijo kot nekakšna kontracepcija.

Gre za posebno tehniko, kjer strokovnjaki v laboratorijih gojijo komarje, ki jih “okužijo” z bakterijo wolbachia. Ko se tak samec, okužen z bakterijo wolbachio, pari z divjo samico komarja brez te iste bakterije, se njena jajčeca ne izležejo. Samice komarjev se parijo le enkrat, zato znanstveniki sčasoma pričakujejo, da se bo divja populacija komarjev posledično zmanjšala.

O pozitivnih rezultatih te tehnike so poročali že iz Mehike in Kitajske, podobni projekti pa se izvajajo tudi v Kaliforniji in na Floridi. Kako učinkoviti bodo v celinskem delu ZDA, bo jasno poleti, ko je sezona komarjev na vrhuncu, piše Guardian.

“Edina bolj tragična stvar bi bila, če bi (ptice) izumrle, mi pa ne bi poskusili. Ne moreš ne poskusiti,” je dejal Chris Warren, koordinator programa za gozdne ptice v nacionalnem parku Haleakala na otoku Maui.

Nigel Beebe z Univerze v Queenslandu je raziskoval, kako metoda deluje pri drugih vrstah komarjev. Beebe meni, da je ta metoda precej boljša, saj ima za razliko od pesticidov, ki jih uporabljajo za iztrebljanje komarjev, ta manj stranskih učinkov. “Zlasti za prizadevanja, kot je ohranjanje ogroženih vrst,” še doda.

Te ptice sicer predstavljajo pomemben del ekosistema, saj pomagajo opraševati rastline in se prehranjujejo z insekti. Še živeči predstavniki vrst načeloma živijo na visoki nadmorski višini, nad 1.200-1.500 metri, kamor komarji, ki prenašajo malarijo, po navadi ne poletijo. S segrevanjem ozračja pa se tudi komarji selijo na višjeležeča območja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!