Neprijetno presenečenje za Salvinija: župan z majico pokazal, kaj si misli

Svet 09. Mar 202209:59 > 11:11 1 komentar
Wojciech Bakun, Matteo Salvini
Krzysztof Cwik/Agencja Wyborcza.pl/REUTERS

Italijanski desničarski politik Matteo Salvini je odpotoval na Poljsko. Med obiskom mesta Przemysl blizu poljsko-ukrajinske meje mu je tamkajšnji župan izročil majico s podobo Vladimirja Putina, s čimer je kritiziral Salvinijevo naklonjenost ruskemu predsedniku.

Vodja italijanske desničarske stranke Liga Matteo Salvini je na Poljskem, kamor se je odpravil, da bi ponudil pomoč pri koordinaciji sprejema beguncev iz Ukrajine, doživel neprijetno presenečenje. Župan poljskega mesta Przemysl Wojciech Bakun mu je namreč na precej nekonvencionalen način očital prijateljevanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Bakun je na skupni novinarski konferenci Salvinija povabil, naj z njim obišče območje ukrajinsko-poljske meje in si ogleda, kaj je storil njegov prijatelj Putin. Ob tem mu je izročil kratko majico s podobo Putina in napisom “Vojska Rusije”, navaja Guardian. Kot je razvidno s posnetka, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, je bilo sporočilo poljskega župana jasno – do Salvinija ne goji nikakršnega spoštovanja.

Skrajno desni italijanski politik v preteklosti ni skrival svoje naklonjenosti do Putina. Leta 2019 je ruskega predsednika oklical za “najboljšega državnika na svetu”, leta 2014 pa je zakrožila Salvinijeva fotografija z moskovskega Rdečega trga, na kateri nosi majico s podobo Putina, podobno tisti, ki mu jo je v torek izročil župan Przemysla.

Da je nekdanji italijanski notranji minister odpotoval na Poljsko, da izkaže solidarnost z begunci in ponudi pomoč, je vzbudilo veliko pozornosti, saj Salvini velja za velikega nasprotnika migracij.

Več kot milijon ljudi, ki so od 24. februarja zbežali iz Ukrajine, je trenutno na Poljskem. Podatki kažejo, da sta Ukrajino od začetka ruskega napada zapustila približno dva milijona ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje