Nespodbudni rekord: letos zaprtih največ novinarjev doslej

Svet 09. Dec 202109:01 > 09:09 0 komentarjev
Novinarji
PROFIMEDIA

Vsakoletni podatki organizacije CPJ o novinarjih, ki so umrli zaradi opravljanja svojega dela oziroma so zaradi svojega dela pristali za rešetkami, tudi letos niso spodbudni. Število zaprtih oziroma priprtih novinarjev raste že več let, letos pa je številka najvišja doslej – v zaporih se je skupno znašlo 293 novinarjev. Ob tem je tudi letos opravljanje novinarskega poklica življenja stalo več deset ljudi, pri čemer Mehika ostaja najbolj smrtonosna država za novinarje na zahodni hemisferi.

V letu 2021 je bilo v zaporih po svetu največ novinarjev doslej. Po podatkih, ki jih je do vključno 1. decembra zbrala nevladna organizacija Odbor za zaščito novinarjev (Committe to Protect Journalists – CPJ), je v zaporih po svetu skupno 293 novinarjev.

Poleg velikega števila novinarjev, ki so bili zaprti oziroma priprti zaradi opravljanja svojega dela, je bilo letos ubitih 24 novinarjev. Poleg tega je umrlo še 18 novinarjev, in sicer v okoliščinah, v katerih je težko določiti, ali so bili tarča napada zaradi svojega dela, v letnem poročilu navaja CPJ. Države, v katerih je umrlo največ novinarjev, so Mehika (devet), Indija (pet), Afganistan (štiri) in Pakistan (tri).

Mehika, kjer vsakodnevno življenje narekujejo tudi skupine organiziranega kriminala in korupcija, tako ostaja najbolj smrtonosna država za novinarje na zahodni hemisferi. Sicer je bilo od leta 1992 do začetka letošnjega meseca po podatkih CPJ po svetu ubitih 1.440 novinarjev. Največ v Iraku (190), Siriji (139) in na Filipinih (88).

Število zaprtih novinarjev raste že šesto leto

Po podatkih CPJ se število zaprtih novinarjev po svetu viša šesto leto. “Številka odraža dva neločljiva izziva – vlade so odločene nadzirati in upravljati informacije ter so vedno bolj brezsramne v svojih naprezanjih za dosego cilja.”

Assange
PROFIMEDIA

Med 1. januarjem in 1. decembrom letos so zaprli oziroma priprli 108 novinarjev. Medtem ko so bili nekateri izpuščeni na svobodo, v zaporih po svetu ostaja, kot že zapisano, 293 ljudi. Največ novinarjev so letos zaprli oziroma priprli na Kitajskem (50). Sledijo Mjanmar, kjer se je februarja zgodil državni udar in se je za rešetkami skupno znašlo 26 novinarjev, Egipt (25), Vietnam (23) in Belorusija (19).

Med afriškimi državami v negativnem smislu izstopa Etiopija. Država, ki je v primežu oboroženih spopadov, letos na območju podsaharske Afrike beleži drugo največje število zaprtih novinarjev. V regiji je več zaprtih novinarjev le še v Eritreji.

Na seznamu CPJ se je prvič znašel tudi Hongkong, kjer je od lani v veljavi zakon o nacionalni varnosti, ki predvideva stroge kazni – tudi dosmrtni zapor – za dejanja, ki za Peking pomenijo prevrat, odcepitev, terorizem ali tajno sodelovanje s tujimi silami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!