V bolnišnici na jugu Gaze zaradi pomanjkanja kisika umrli štirje ljudje

Svet 16. Feb 202407:53 > 19:10 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

V bolnišnici na jugu Gaze, kamor je včeraj vdrla izraelska vojska, so zaradi pomanjkanja kisika umrli štirje ljudje. Izraelska vojska navedbe o smrtnih žrtvah v bolnišnici še preverja. Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj v telefonskem pogovoru z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem znova posvaril Izrael pred ofenzivo v mestu Rafa na območju Gaze brez načrta za zagotavljanje varnosti civilistov. Netanjahu je kasneje sporočil, da Izraela ne bodo prisilili v rešitev dveh držav. Tuji mediji med tem poročajo, da naj bi Egipt v puščavi gradil begunsko taborišče za prebegle Palestince iz Gaze.

V bolnišnici Naser v Han Junisu na jugu območja Gaze, kamor je v četrtek vdrla izraelska vojska, so zaradi pomanjkanja kisika danes umrli štirje ljudje, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

“Generatorji v kompleksu so se ustavili, oskrba z elektriko pa je bila prekinjena,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ministrstvo v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa. Pojasnili so, da jih skrbi usoda še šestih bolnikov na oddelku za intenzivno nego in treh otrok v bolnišnici.

“Izraelska okupacija je odgovorna za življenja bolnikov in osebja, saj je kompleks zdaj pod njenim popolnim nadzorom,” je ministrstvo še zapisalo v izjavi za javnost. V četrtek je bilo po navedbah ministrstva v bolnišničnem kompleksu še vedno več sto ljudi, vključno s pacienti in zdravstvenim osebjem.

Izraelska vojska je na vprašanje AFP odgovorila, da navedbe o smrtnih žrtvah v bolnišnici še preverja.

Specialci izraelske vojske so v bolnišnico vstopili v četrtek. Izraelska vojska trdi, da se v bolnišnici skrivajo borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Domneva, da so tam tudi trupla talcev, ki jih je Hamas zajel v napadu na Izrael 7. oktobra lani. Izraelska vojska je v bolnišnico vdrla dan po tem, ko je razseljenim Palestincem ukazala, naj zapustijo to območje. Številni so po ukazu zbežali iz bolnišnice.

Izraelske sile so danes sporočile, da so v operaciji v bolnišnici prijeli več kot 20 osumljencev za napad 7. oktobra. “Vojaki so v bolnišnici našli orožje in prijeli več deset terorističnih osumljencev, vključno z več kot 20 teroristi, ki so sodelovali v pokolu 7. oktobra,” so zapisali v sporočilu za javnost. Pred tem je izraelska vojska navedla, da je v zadnjem dnevu na območju Gaze ubila številne borce Hamasa, od tega zgolj v Han Junisu okoli deset.

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v vojni med Izraelom in Hamasom doslej ubitih najmanj 28.775 ljudi, več kot 68.500 pa jih je bilo ranjenih.

Netanjahu: “Izraela ne bodo prisilili v rešitev dveh držav”

Po navedbah Bele hiše sta Joe Biden in Benjamin Netanjahu razpravljala o razmerah v Gazi in dobavi humanitarne pomoči palestinskim civilistom.

“Predsednik je spregovoril tudi o razmerah v Rafi in ponovil svoje stališče, da se vojaška operacija ne sme nadaljevati brez verodostojnega in izvedljivega načrta za zagotovitev varnosti in podpore civilistom v Rafi,” je še sporočila Bela hiša.

Netanjahu je kasneje sporočil, da se Izrael po vojni v Gazi ne bo pustil prisiliti v rešitev bližnjevzhodnega konflikta z dvema državama. “Izrael odločno zavrača mednarodni diktat glede trajne rešitve s Palestinci,” je Netanjahu zgodaj davi objavil na družbenem omrežju X. “Takšen dogovor bo dosežen le z neposrednimi pogajanji med stranmi brez predpogojev,” je dodal.

Poudaril je še, da bo Izrael vztrajal pri nasprotovanju enostranskemu priznanju palestinske države. “Takšno priznanje bi po pokolu 7. oktobra pomenilo veliko nagrado terorizmu brez primere in preprečilo vsak prihodnji mirovni dogovor,” je zapisal Netanjahu.

V strelskem napadu v Izraelu ubita dva človeka

V Izraelu je danes strelec na avtobusni postaji blizu mesta Kirjat Malahi ubil dva človeka, še štirje so bili ranjeni, je sporočila policija. Policija je še javila, da je napadalec na prizorišče prispel z avtomobilom, začel streljati na tam zbrane ljudi, nakar ga je na prizorišču napada ubil civilist. Napad se je zgodilo približno 25 kilometrov severno od območja Gaze, kjer že več kot štiri mesece divja vojna med izraelsko vojsko in pripadniki islamističnega palestinskega gibanja Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu posvaril, da je celotna država postala bojišče. “Morilci, ki ne prihajajo le iz Gaze, nas hočejo vse ubiti,” je sporočil v izjavi. “Še naprej se bomo borili do popolne zmage, z vso močjo, na vseh frontah, povsod, dokler ne vzpostavimo ponovno varnosti in miru za vse državljane Izraela,” je sporočil.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Egipt naj bi za prebegle Palestince gradil begunsko taborišče v puščavi

Zaradi strahu pred begom z območja Gaze ob izraelski kopenski ofenzivi je Egipt po poročanju tujih medijev začel graditi ogromno begunsko taborišče v puščavi, obdano z visokimi betonskimi zidovi. Locirano naj bi bilo blizu meje z Gazo v puščavi Sinaj na površini 20 kvadratnih kilometrov. V šotorih bi bivalo več kot 100.000 ljudi. Egipt naj bi si sicer prizadeval omejiti število beguncev na 50.000 do 60.000.

Načrtovano taborišče je po pisanju medijev daleč od egiptovskih naselij. Tja so že pripeljali veliko šotorov, vendar jih še niso postavili, Wall Street Journal povzema navedbe egiptovskih uradnikov.

Guverner egiptovske regije Severni Sinaj je navedbe o gradnji begunskega taborišča za Palestince v četrtek zanikal. Dejal je, da so dejavnosti na tem območju del popisa domov, ki so jih na tem območju uničili v preteklosti med vojaško operacijo Egipta proti skrajnežem Islamske države.

Egipt že več tednov skuša okrepiti varnost na meji z območjem Gaze z vojaki, ograjami in oklepnimi vozili, da bi preprečil naval obupanih Palestincev na Sinajski polotok. Načrtovano taborišče je del kriznega načrta za primer, če bi velikemu številu Palestincev uspelo pobegniti z območja Gaze.

Po poročanju Wall Street Journala naj bi Egipt celo zagrozil s prekinitvijo mirovne pogodbe z Izraelom iz leta 1979, če bi Palestinci iz Gaze prišli čez mejo.

Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje