Izraelske posebne enote v bolnišnici Naser izvajajo “natančno operacijo”

Svet 15. Feb 202407:48 > 20:40 2 komentarja
Palestinci, ki so jih evakuirali iz bolnišnice Naser
Palestinci, ki so jih evakuirali iz bolnišnice Naser (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Izraelska vojska je sporočila, da so njene posebne enote vstopile v bolnišnico Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze, da bi tam izvedle "natančno in omejeno operacijo". Izraelska vojska trdi, da se v bolnišnici skrivajo borci palestinskega gibanja Hamas, domnevno so tam tudi trupla talcev. Kljub svarilom in nasprotovanju se v Gazi nadaljujejo priprave tudi za napad na Rafo. - V izraelskih napadih na jugu Libanona sta bila v sredo ubita dva borca in eden od poveljnikov šiitskega oboroženega gibanja Hezbolah. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem v Tirani izrazil upanje glede dogovora o premirju med Izraelom in Hamasom.

Da so v največjo bolnišnico na jugu Gaze vstopili specialci, je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki je pod nadzorom islamističnega gibanja Hamas. Po njihovih navedbah so pri tem porušili zid.

Bolnišnica Naser je bila že pred tem več tednov težko dostopna zaradi napadov izraelske vojske na območju. Zdravstvene oblasti v Gazi so ponoči sporočile, da je bil v izraelskem obstreljevanju bolnišnice ubit en bolnik, drugi pa so bili ranjeni. Te informacije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Izraelska vojska je v bolnišnico vdrla dan po tem, ko je razseljenim Palestincem ukazala, naj zapustijo to območje. Številni so po ukazu zbežali iz bolnišnice. Izraelske sile trdijo, da imajo verodostojne obveščevalne informacije, da je Hamas v bolnišnici Naser zadrževal talce. “Teroristi so očitno delovali tudi v bolnišnici,” so poudarili. Domnevajo, da bi lahko bila trupla talcev na območju bolnišnice. Operacijo so po navedbah dpa pripravljali že dlje časa.

Vztrajanje tudi pri napadu na Rafo

Izrael obenem vztraja tudi pri načrtu napada na Rafo kljub vse številčnejšim izrazom nasprotovanja in svarili pred posledicami. Nazadnje so izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja od tega v skupni izjavi skušale odvrniti Avstralija, Kanada in Nova Zelandija, ki so tako kot Združeni narodi in Nemčija opozorile, da se civilisti nimajo kam umakniti.

Netanjahu je priprave na kopensko ofenzivo na Rafo, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev, vojski odredil minuli teden. Odtlej se tudi s strani zaveznic države vrstijo pozivi Izraelu, naj tovrstne operacije ne izvede, a izraelski premier zaenkrat v izjavah ostaja neomajen. “Bojevali se bomo do popolne zmage in to vključuje silovito akcijo v Rafi, po tem ko bomo civilnemu prebivalstvu dovolili zapustiti bojno območje,” je nazadnje v sredo zvečer sporočil v izjavi.

Da bi imela tovrstna operacija potencialno katastrofične posledice, so Izrael danes v skupni izjavi posvarili še voditelji Avstralije, Kanade in Nove Zelandije. “Pozivamo izraelsko vlado, naj ne izbere te poti. Civilisti se preprosto nimajo kam umakniti,” so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Podobno je tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki se znova mudi na obisku v Izraelu, v sredo posvarila, da ljudje v Rafi ne morejo preprosto izginiti.

Uničenje v Rafi
Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Možnosti umika množic civilistov ne vidi niti vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini. “Evakuacija kam? V Gazi ni varnega kraja,” je dejal v pogovoru za današnjo izdajo švicarskega časnika Neue Zürcher Zeitung. Kot je dejal, so severnejša območja polna neeksplodiranih eksplozivnih sredstev, v več delih vlada tudi pomanjkanje hrane. “Ni mesta, kamor bi lahko evakuirali ljudi,” je zatrdil v pogovoru, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je namreč v regiji delujoče organizacije ZN zaprosila za pomoč pri evakuaciji civilistov iz Rafe. To Izrael dojema kot zadnjo utrdbo islamističnega gibanja Hamas, ki jo želi v okviru svoje ofenzive uničiti. V mesto z nekdaj 300.000 prebivalci je trenutno po oceni ZN več kot 1,4 milijona ljudi, ki so se tja tudi na poziv Izraela začeli stekati ob intenziviranju spopadov v drugih delih palestinske enklave. Izrael je predlagal vzpostavitev taborišč za evakuirane severno od Rafe.

Hamas še vedno zadržuje 134 ljudi, ki so jih borci gibanja zajeli med napadom na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani. Izrael ocenjuje, da jih med njimi najmanj 30 ni več živih. Pogajanja v Kairu o izpustitvi dodatnih talcev v zameno za prekinitev ognja na območju Gaze in izpustitev palestinskih zapornikov doslej niso prinesla preboja.

V Libanonu ubita dva borca in en poveljnik Hezbolah

V izraelskih zračnih napadih na jugu Libanona je bil v sredo ubit eden od Hezbolahovih poveljnikov Ali al Debs, še dva borca šiitskega oboroženega gibanja in sedem civilistov iz iste družine. Smrt Al Debsa in še dveh svojih borcev je danes potrdilo tudi gibanje Hezbolah, zatem pa še izraelska vojska.

Omenjena deseterica je bila ubita v izraelskem napadu na stavbo v mestu Nabatija, še trije civilisti pa so bili ubiti v napadu izraelskih bojnih letal na stanovanjsko hišo v eni izmed vasi na jugu Libanona.

S tem je skupno število civilistov, ki jih je na jugu Libanona v sredo ubila izraelska vojska, naraslo na deset. To je najvišje število civilnih žrtev v enem dnevu, odkar so se oktobra lani po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael okrepile tudi napetosti in obstreljevanje na meji med Izraelom in Libanonom.

Vse od takrat naraščajo strahovi pred zaostritvijo konflikta med Izraelom in Hezbolahom, poroča AFP. Šiitsko oboroženo gibanje je danes napovedalo napade na izraelske vohunske in vojaške strukture ob meji, izraelske sile pa so sporočile, da so njihova bojna letala zadela več deset tarč, povezanih s Hezbolahom.

V tem najhujšem stopnjevanju nasilja med Izraelom in Libanonom po drugi libanonski vojni leta 2006 je bilo po podatkih AFP doslej v izraelskih napadih v Libanonu ubitih najmanj 259 ljudi, tako pripadnikov Hezbolaha kot civilistov. V Izraelu pa je bilo po podatkih vojske v napadih Hezbolaha ubitih 10 vojakov in šest civilistov. Zaradi napadov je v obeh državah svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi.

Blinken v Tirani izrazil upanje glede dogovora o premirju med Izraelom in Hamasom

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se danes mudi na svojem prvem obisku v Albaniji. Na skupni novinarski konferenci z gostiteljem, albanskim premierjem Edijem Ramo, je med drugim izrazil upanje, da je še vedno mogoče doseči dogovor o premirju med Izraelom in Hamasom ter izpustitvi talcev, ki ostajajo ujeti v Gazi.

“Trdo delamo na tem in mislim, da je še vedno mogoče doseči dogovor,” je ob obisku v albanski prestolnici dejal Blinken. Medtem se v Kairu nadaljujejo pogovori o morebitnem dogovoru o premirju, v katerih so v zadnjih dneh poleg predstavnikov Izraela in palestinskega gibanja Hamas sodelovali tudi Egipt, ZDA in Katar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje