Netanjahu odgovarja na svarila ZDA: V Rafo gremo tudi brez vaše podpore

Svet 22. Mar 202417:16 5 komentarjev
Izraelski tank v bližini Gaze
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska bo v Rafo vstopila ne glede na to, ali bodo ZDA operacijo podprle, je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu. ZDA so sicer v zadnjem obdobju večkrat izrazile določeno mero nestrinjanja z morebitnim izraelskim napadom na mesto, kamor se je zateklo okoli 1,5 milijona ljudi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu povedal, da bo izraelska vojska vstopila v Rafo. Kot poroča BBC, je izrazil upanje, da ZDA operacijo podprejo, ob tem pa zatrdil, da je Izrael pripravljen vstopiti v mesto tudi brez podpore svoje ključne zaveznice. “Hamasa ne moremo premagati, če ne gremo v Rafo in tam uničimo njihovih preostalih enot,” je še dejal Netanjahu.

ZDA so sicer v zadnjem obdobju večkrat izrazile določeno mero nestrinjanja z morebitnim izraelskim napadom na Rafo. Ameriški državni sekretar Blinken, ki je te dni znova na Bližnjem vzhodu, je včeraj v Kairu dejal, da bi bila kopenska operacija v mestu na jugu Gaze napaka. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. Dodal je še, da se vrzeli med stranema v pogajanjih o premirju zmanjšujejo.

Blinken naj bi v današnjem pogovoru na štiri oči z Netanjahujem skušal doseči nujno povečanje dostave humanitarne pomoči ljudem v Gazi, ki jim grozi lakota. Pozval naj bi ga tudi, da Izrael ne začne večje kopenske ofenzive v Rafi. V to mesto se je v dobrih petih mesecih spopadov in obstreljevanja zateklo približno 1,5 milijona Palestincev z drugih predelov Gaze.

Uničena domovanja v Rafi
Uničena domovanja v Rafi (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

Na Zahodnem bregu največji izraelski zaseg ozemlja v 30 letih

Izraelska vlada je medtem naznanila, da je zasegla 800 hektarjev zemlje v dolini reke Jordan na zasedenem Zahodnem bregu. Šlo naj bi za največji zaseg na palestinskem ozemlju od sporazuma iz Osla leta 1993, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Območje na Zahodnem bregu je za državno ozemlje danes razglasil finančni minister Bezalel Smotrič, ki je ena od osrednjih osebnosti skrajne desnice v Izraelu in velik zagovornik širitve judovskih naselbin na zasedenih ozemljih.

Izrael je zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in območje Gaze v vojni leta 1967. Tamkajšnje gradnje naselbin so v skladu z mednarodnim pravom nezakonite, kljub temu pa je Izrael zgradil več deset naselij, kjer zdaj ob treh milijonih Palestincev živi več kot 490.000 Izraelcev.

Izraelske patrulje na Zahodnem bregu
Izraelske patrulje na Zahodnem bregu (Foto: REUTERS/Mohamad Torokman)

Po začasni zaustavitvi financiranja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) so ga nekatere države že obnovile. To je danes storila tudi Finska, ki UNRWA letno namenja pet milijonov evrov. Financiranje so pred tem že obnovile Avstralija, Kanada in Švedska. Za ustavitev finaciranja so se nekatere države odločile zaradi izraelskih obtožb o sodelovanju nekaterih uslužbencev agencije v napadu Hamasa na Izrael. ZN so več zaposlenih odpustili in uvedli preiskavo.

“Izboljšanje upravljanja tveganj znotraj UNRWA, kar pomeni preprečevanje neprimernega vedenja in uvedbo strogega nadzora, za nas v tem trenutku predstavlja zadostno zagotovilo za obnovo podpore,” je v izjavi sporočil finski minister za zunanjo trgovino in razvoj Ville Tavio. Kot je dodal, bo deset odstotkov sredstev, ki jih namenjajo agenciji, šlo prav za upravljanje tveganj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje