Blinken: Izraelska vojaška operacija v Rafi bi bila napaka

Svet 21. Mar 202421:17 > 22:00 1 komentar
Antony Blinken
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob obisku Kaira dejal, da bi bila izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze napaka. Tudi voditelji držav članic EU so Izrael pozvali, naj ne sproži ofenzive na Rafo, "saj bi to še poslabšalo že tako katastrofalne humanitarne razmere in onemogočilo nujno potrebno zagotavljanje osnovnih storitev in humanitarne pomoči".

Dolgo napovedana izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi bila napaka, je danes v Kairu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. Dodal je še, da se vrzeli med stranema v pogajanjih o premirju zmanjšujejo.

“Zelo jasno smo povedali, da bi bila kopenska operacija v Rafi napaka in da je ne moremo podpreti,” je na skupni novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem dejal Blinken. Izpostavil je, da se razseljeni prebivalci Gaze, ki so se pred spopadi zatekli v Rafo, nimajo kam umakniti, zaradi česar bi izraelski napad pomenil humanitarno katastrofo, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Po oceni prvega moža ameriške diplomacije bi bila kopenska operacija Izraela tudi nepotrebna, saj da obstaja boljši način, da se Izrael spopade z grožnjo, ki mu jo predstavlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. Podrobnosti o tem načinu ni podal.

Strah pred morebitnimi prisilnimi preselitvami prebivalcev Gaze

Nasprotovanje izraelski operaciji je izrazil tudi Šukri, pri čemer je izrazil strah pred morebitnimi prisilnimi preselitvami prebivalcev Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da bi bila izraelska operacija v Rafi napaka, je sicer že v ponedeljek v pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Kot je v Kairu še povedal Blinken, se vrzeli v pogajanjih med Izraelom in Hamasom za vzpostavitev začasnega premirja zmanjšujejo. In čeprav ga je težko doseči, je ta še vedno mogoč, je dodal. Ob tem je Blinken povedal še, da je ne poti do normalizacije odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo, ki jo je prekinila vojna v Gazi, prišlo do “zelo dobrega napredka” in da se približujejo točki, ko bodo lahko dosegli določene dogovore.

Blinken se je v sredo v okviru šeste turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra v sredo že srečal s savdskim zunanjim ministrom, princem Fajsalom bin Farhanom in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na srečanju je poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja z regionalnimi in mednarodnimi partnerji pri reševanju konflikta v Gazi.

Srečanje zunanjih ministrov petih arabskih držav z Antonyjem Blinknom
Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS

Tudi vrh EU pozval Izrael, naj ne sproži ofenzive

Medtem so voditelji držav članic EU pozvali k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu. “Evropski svet je osupel zaradi števila izgubljenih življenj civilistov, kakršnega še ni bilo, ter kritičnih humanitarnih razmer. Evropski svet poziva k takojšnjemu humanitarnemu premoru, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja, brezpogojno izpustitev vseh talcev in dobavo humanitarne pomoči,” so voditelji zapisali v sklepih.

Pozvali so k celovitemu, hitremu, varnemu in neoviranemu humanitarnemu dostopu do območja Gaze, kjer vladajo “katastrofalne humanitarne razmere”. “Evropski svet izraelsko vlado poziva, naj ne sproži kopenske ofenzive na Rafo, saj bi to še poslabšalo že tako katastrofalne humanitarne razmere in onemogočilo nujno potrebno zagotavljanje osnovnih storitev in humanitarne pomoči,” so poudarili.

Zunanji ministri arabskih držav o Gazi pred srečanjem z Blinknom

Zunanji ministri petih arabskih držav so se pred srečanjem z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom danes v Kairu z visokim palestinskim predstavnikom pogovarjali o vojni na območju Gaze. Pozvali so k takojšnji prekinitvi ognja in odprtju vseh mejnih prehodov z Izraelom za dostavo prepotrebne humanitarne pomoči.

V skupni izjavi so udeleženci srečanja pozvali k popolni in takojšnji prekinitvi ognja ter k odprtju vseh mejnih prehodov med Izraelom in Gazo, kamor pomoč prihaja samo po kapljicah in več kot milijonu tam ujetih Palestincev grozi lakota, so sporočili z egiptovskega zunanjega ministrstva.

Srečanja so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležili zunanji ministri Egipta, Katarja, Savdske Arabije, Jordanije ter Združenih arabskih emiratov. Udeležil se ga je tudi visoki predstavnik palestinskih oblasti na Zahodnem bregu Husein al Šejk, ki je blizu palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu.

Govorili so o prizadevanjih, potrebnih za ustavitev vojne in prekinitev ognja v Gazi ter zagotovitev dostave vse humanitarne pomoči v palestinsko enklavo, kjer se Združeni narodi po več kot petih mesecih vojne bojijo vsesplošne lakote. Kasneje se bodo sestali z Blinknom, ki se je v okviru svoje šeste turneje na Bližnjem vzhodu od začetka vojne v Gazi 7. oktobra danes v Kairu že sestal z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Z njima je govoril o prizadevanjih za zaščito palestinskih civilistov in načinih za dosego takojšnje prekinitve ognja, ki bi vključevala izpustitev v Izraelu zajetih talcev.

Blinken je turnejo začel v sredo v Savdski Arabiji, kjer je sporočil, da so ZDA v Varnostni svet ZN vložile predlog resolucije s pozivom k “takojšnji prekinitvi ognja, povezani z izpustitvijo talcev”. Washington je sicer doslej z vetom preprečil sprejem že več resolucij VS ZN s pozivi k prekinitvi ognja v vojni, ki je v Gazi zahtevala že skoraj 32.000 življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje