Netflixova uspešnica na vrh lestvic ponovno izstrelila Kate Bush in Metallico

Magazin 10. Jul 202213:10 > 13:20 0 komentarjev
Stranger Things
PROFIMEDIA

Netflixova uspešnica, serija Stranger Things, je tako popularna, da je ponovno "slavo" prinesla tudi skoraj 40 let stari pesmi Running Up That Hill pevke Kate Bush in pesmi Master of Puppets heavy metal banda Metallica.

Running Up That Hill je v sredini junija zasedla prvo mesto na glasbenih lestvicah v Veliki Britaniji, trenutno pa vztraja na 6. mestu lestvice Billboard Hot 100.

“To je res izjemno,” je za radio BBC 4 ob tem dejala pevka Kate Bush, ki je tudi sama oboževalka Netflixove serije Stranger Things. Prav ta serija je “kriva” za ponoven meteorni vzpon skoraj 40 let stare pesmi.

“Je vznemirljivo, ampak hkrati precej šokantno, kajne? Mislim, da je ves svet pobesnel,” je še dodala presenečena pevka.

Pesem je leta 1985 dosegla tretje mesto glasbenih lestvic, preporod pa je doživela, ko jo je odkrila nova generacija s serijo, ki je obnorela svet.

Melodijo lahko slišimo v več epizodah četrte sezone, saj postane ključna za lik Max Mayfield, ki jo igra Sadie Sink. Ko so Bush vprašali, ali se ji zdi pomembno, da pesem pomaga ženskemu liku, je odgovorila: “Pomislila sem, kako lepo je, da je pesem uporabljena na tako pozitiven način. Skoraj kot nekakšen talisman za Max. Ja, mislim, da je to zelo ganljivo.”

Družba Luminate, ki zagotavlja podatke za Billboardove lestvice, je za Fortune ocenila, da je Bush s predvajanjem te pesmi v seriji zaslužila približno 2,3 milijona dolarjev oziroma približno 2,26 milijona evrov. “Ne moremo vedeti, kdo dejansko dobi ta denar, saj to vključuje poglobljeno preučevanje posameznih pogodb, tega pa mi ne spremljamo,” je še dejal tiskovni predstavnik družbe.

A Bush je redkost v glasbeni industriji, saj ima prek svoje neodvisne založbe Noble & Brite v lasti vse avtorske pravice za izvirne posnetke svojih pesmi, poroča portal Quartz. Po ocenah spletnega portala Music Business Worldwide pevka zato obdrži večino, morda celo do 80 odstotkov avtorskih honorarjev.

Čeprav v seriji najbolj izstopa Running Up That Hill, to ni edina pesem, ki je dobila novo življenje. Ne da bi izdali preveč o samem razvoju četrte sezone, vam lahko zaupamo, da je bila uporabljena tudi Master of Puppets heavy metal banda Metallica.

Metallica je bila nad načinom, kako je bila njihova pesem uporabljena v seriji, več kot navdušena, kar so delili tudi na svojem Instagram profilu.

Ne le to, ustvarili so tudi video za TikTok, v katerem so se poklonili prizoru iz serije. Če si še niste ogledali četrte sezone – pozor, kvarnik!

@metallica #duet with @netflix Eddie, this is for you! #StrangerThings #StrangerThings4 #MasterOfPuppets #EddieMunson #Netflix ♬ original sound - Netflix

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!