Newyorški guverner Cuomo odstopil

Svet 10. Avg 202118:23 > 18:59 0 komentarjev
Andrew Cuomo
Mary Altaffer/REUTERS

Teden dni po tem, ko je državno tožilstvo ugotovilo, da je spolno nadlegoval skoraj ducat žensk, je newyorški guverner Andrew Cuomo napovedal odstop.

Kot je poročal New York Times, je newyorški guverner Andrew Cuomo napovedal svoj odstop, ki bo začel veljati čez štirinajst dni.

Cuomo je vse doslej zavračal obtožba in tudi pozive k odstopu. A nekaj okrožnih tožilcev je že sprožilo preiskave, državni kongres pa je pospešil svojo preiskavo pred ustavno obtožbo, po kateri bi ga odstavili, saj so to napovedali tako rekoč vsi demokrati v državnem kongresu.

“Mislim, da je glede na okoliščine največ, kar lahko storim, da se umaknem in pustim vladi, da se vrne k vladanju,” je na novinarski konferenci, na kateri ni sprejel vprašanj, dejal Cuomo, ki je trenutno sredi svojega tretjega guvernerskega mandata.

Odstop je napovedal teden dni po tem, ko je tamkajšnje državno tožilstvo ugotovilo, da je spolno nadlegoval skoraj ducat žensk. Preiskava, ki sta jo vodila dva neodvisna pravnika, je trajala pet mesecev in zajela pogovore s 179 osebami.

Ugotovila je, da je bila Cuomova vlada “sovražno delovno okolje do žensk” polno strahu in ustrahovanja. Zaradi obtožb, da je guvernerju pomagala pri prikrivanju spolnega nadlegovanja, je včeraj odstopila tudi guvernerjeva tesna sodelavka Melissa DeRosa.

Presenetljiv politični padec

Guverner je odstopil po desetletju vladanja. Po poročanju časnika, je njegov politični padec po hitrosti pretresljiv, saj se je predvidevalo, da bo leta 2022 vstopil v svoj četrti mandat. Odstop je tudi konec politične dinastije Cuomo, saj je bil na istem položaju pred desetletji tudi njegov oče Mario Cuomo.

Vztrajanje, da ni bilo nič narobe

Tudi ob napovedi odstopa je danes vztrajal, da ni naredil ničesar narobe. Ženske, ki so ga prijavile, je sicer pohvalil za pogum, vendar vztrajal, da so bile njegove geste, kot je dotikanje obraza in poljubljanje, napačno razumljene. Kot potomec italijanskih priseljencev naj bi bil pač čustven in domač.

Po poročanju New York Times ga bo zamenjala demokratska guvernerka Kathy Hochul, ki bo s tem postala prva ženska na čelu New Yorka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!