Tla pod nogami ruskih oligarhov se močno tresejo

Svet 04. Mar 202214:21 0 komentarjev
jahta
PROFIMEDIA

Če se ruski oligarhi še niso tresli v svojih škornjih iz italijanskega usnja, narejenih po meri, se verjetno zdaj.

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem prvem nagovoru o stanju v državi v torek zvečer neposredno nagovoril podpornike ruskega predsednika Vladimirja Putina in jim sporočil, da ZDA in njeni zavezniki prihajajo, da bi zasegli “njihove jahte, luksuzna stanovanja in zasebna letala”.

Sporočilo poudarja, da se močno tresejo tla pod nogami ruskih oligarhov – poslovnežev, ki so si nakopičili milijarde zaradi povezav s Kremljem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so si razdelili premoženje nekdanje Sovjetske zveze.

Od ruske invazije v Ukrajini si zahodne vlade prizadevajo zamrzniti premoženje oligarhov v tujini, prav tako Putinovega, in jim preprečiti potovanja. Cilj je dvojen: sankcije delujejo kot kazen za ruski vladajoči razred in kot gorjača, ki poskuša Putina prisiliti k umiku.

Rečemo lahko, da so sankcije vsaj do zdaj uspešno pritegnile pozornost oligarhov.

Roman Abramovič, 55-letnik, ki ima pod palcem 12,2 milijarde evrov, je v sredo sporočil, da prodaja nogometni klub Chelsea, ki ga je kupil leta 2003. Čeprav Abramoviča še ni na seznamu sankcij, britanski zakonodajalci pritiskajo na voditelje, da ga uvrstijo nanj. Tajkun naj bi v pričakovanju sankcij prodajal nekaj svojih nepremičnin v Londonu.

“Boji se sankcij, zato bo že jutri prodal svoj dom, prav tako tudi drugo stanovanje,” je po poročanju Bloomberga dejal britanski poslanec Chris Bryant.

Oligarhi so začeli “premikati” svoje premoženje, kar lahko spremljamo tudi s pomočjo 19-letnika s Floride, ki je ustvaril bote na Twitterju. Ti spremljajo premike približno 40 letal in helikopterjev, povezanih z ruskimi oligarhi. (To je tisti 19-letnik, ki se je na začetku leta znašel na naslovnicah, ker je zavrnil zahtevo Elona Muska, da odstrani bot, namenjen letalu Teslinega direktorja.)

Na začetku tega tedna so opazili najmanj štiri superjahte v lasti ruskih milijarderjev, povezanih s Putinom, ki se premikajo proti Črni gori in Maldivom, poroča CNBC. Maldivi, otoška država v Indijskem oceanu, nima pogodbe o izročitvi z ZDA, kar bi lahko pomenilo, da bi oligarhi tam našli zatočišče.

Na žalost ruske elite pa se druga prej varna pristanišča vse bolj zapirajo. Monako, majhna kneževina na francoski rivieri, ki je postala pristan za ruske bogataše, je v torek sprejel sankcije proti Rusiji, enake kot EU. Tudi običajno nevtralna Švica se je ta teden postavila na stran EU in napovedala, da bo zaprla svoj zračni prostor za polete iz Rusije in prepoved vstop številnim Putinovim somišljenikom.

Strokovnjaki seveda pravijo, da izvajanje sankcij proti tajkunom ne bo hitro ali enostavno. Iznajdljivi milijarderji, ki so gradili svoje bogastvo pod avtoritarno vlado, spretno prikrivajo svoja premoženja pod navideznimi podjetji in prek prijateljev.

“Če ste ruski oligarh na svoji jahti v Indijskem oceanu, večina vašega denarja ni na vašem računu,” je dejala Alison Jimenez, predsednica svetovalnega podjetja Dynamic Securities Analytics. “Imeli boste nepregledne plasti navideznih korporacij z lažnimi ljudmi, ki bodo podpisani namesto vas.”

To bi lahko zmanjšalo učinek zahodnih ukrepov. “Lahko zasežete čoln, lahko zasežete letalo, vendar imajo denar razpršen po vsem svetu,” pravi Jimenez. “Tudi če vam uspe vzeti 75 odstotkov vsega, bodo še vedno bogatejši od vseh drugih na svetu.”

Čeprav sankcije še vedno niso dosegle vsega njihovega premoženja, ima pritisk psihološki učinek.

Ta teden sta dva ugledna tajkuna, Mihail Fridman in Oleg Deripaska, prekinila povezave s Kremljem in pozvala h koncu ruske vojne v Ukrajini.

Fridman, ki se je rodil v zahodni Ukrajini in je bil tesno povezan s Putinovim ožjim krogom, je v pismu svojemu osebju zapisal, da želi, da se “prelivanje krvi konča”. Fridman je vodja Alfa Groupa, zasebnega konglomerata, ki zajema bančništvo, zavarovalništvo, maloprodajo in proizvodnjo mineralne vode.

Njegov poziv k miru je ponovil Deripaska, ki je obogatel z aluminijem. “Mir je zelo pomemben. Pogajanja se morajo začeti čim prej!” je Deripaska dejal v nedeljo v objavi na Telegramu.

Avtorica: Allison Morrow/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!