Nič več letalskega načina? Nebo kmalu ne bo več meja

Magazin 05. Dec 202217:27 1 komentar
letalo let nebo
PROFIMEDIA

Letalski potniki v Evropski uniji bodo kmalu lahko brezskrbno in v polni funkcionalnosti uporabljali telefone tudi na nebu. Evropska komisija je namreč presodila, da lahko letalske družbe tudi na krovu letal zagotovijo tehnologijo 5G ter druga počasnejša mobilna omrežja.

Letalski način je funkcija na telefonu, ki je v prvi vrsti uporabna predvsem pri potovanju z letalom. Če je funkcija na telefonu vključena, mobilnega signala ni mogoče vzpostaviti, uporabnik tako ne more opravljati klicev, pošiljati in prejemati sporočil in uporabljati mobilnih podatkov. Tudi funkciji Wi-Fi in Bluetooth sta v letalskem načinu samodejno onemogočeni, vse preostale funkcije telefona pa se lahko uporabljajo nemoteno. Funkcijo je treba vključiti vselej, ko to od potnikov terja letalska družba, Evropska komisija pa je sedaj sklenila, da bo letalski način kmalu stvar preteklosti, poroča britanski BBC.

Komisija je sklenila, da lahko letalske družbe tudi na krovu letal zagotovijo tehnologijo 5G ter počasnejša mobilna omrežja. Rok, do katerega morajo države države članice omogočiti frekvenčne pasove 5G za letala, je 30. junij prihodnjega leta. Podrobnosti o tem, kako naj bi se dostop do brezžičnega mobilnega omrežja pete generacije izvajal, sicer še niso znane. V praksi pa bi to pomenilo, da bi tudi med letalskimi leti potniki lahko brezskrbno brskali po spletu, pretakali glasbene in videovsebine ter opravljali klice in pošiljali sporočila.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da bo načrt “omogočil inovativne storitve za ljudi” in pomagal evropskim podjetjem pri rasti. “Nebo ni več meja, ko gre za možnosti, ki jih ponuja super hitra in visokozmogljiva povezljivost,” je še dejal.

Evropska komisija je sicer že leta 2008 rezervirala izbrane frekvenčne pasove za letala, da bi določenim storitvam tudi v zraku omogočila dostop do interneta, vendar so bile te povezave izjemno počasne. Vpeljava novega sistema pa bi omogočila tudi veliko večje hitrosti prenosa. Dai Whittingham, izvršni direktor britanskega odbora za varnost letenja, je za BBC povedal, da je bil letalski način v preteklosti pomemben predvsem zaradi pomanjkanja znanja o tem, kako mobilne naprave vplivajo na letala. “V preteklosti se je pojavila skrb, da bi lahko uporaba telefona motila sisteme za samodejno krmiljenje letala,” je dejal in dodal, da so izkušnje ugotovile, da je tveganje za motnje izjemno majhno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje