Nizek pristanek letala dvignil prah, odpihnil klobuk in osupnil opazovalce

Magazin 11. Avg 202219:19 1 komentar
wizz air
GreatFlyer /YouTube

Pristajanje letal na kratki pristajalni stezi med hribi in morjem na grškem otoku Skiathos pritegne številne obiskovalce. Minuli konec tedna pa je zbrane navdušence nad spektakularnimi pristanki osupnil izredno nizek pristanek Wizz Airovega letala. Poletel je namreč tako nizko, da je dal vtis, da bi se ga lahko dotaknili z rokami.  

Številni ugibajo, ali morda ne gre za najnižji pristanek letala. Wizz Airovo letalo, ki je 6. avgusta poletelo iz italijanskega Neaplja in pristalo na grškem Skiathosu, je namreč poletelo tik nad glavami opazovalcev. Dvignilo je prah, odpihnilo klobuk, nekateri so se mu odmaknili s poti, drugi kričali, ena izmed gledalk pa je padla … Po spletu so zaokrožili številni dramatični posnetki izredno nizkega pristanka rožnato-belega letala.

To grško letališče zaradi svoje lege privlači številne turiste, ki si z zanimanjem ogledujejo spektakularne vzlete in pristanke. Ko je letal veliko, se zbere tudi sto obiskovalcev. Izjemni poleti so namreč posledica lege letališča: vsega 1,6 kilometra dolga pristajalna steza je umeščena med dva hriba, v neposredni bližini začetka in konca steze pa je morje. Tako morajo piloti, če se želijo izogniti pristanku v Egejskem morju, dobro izkoristiti kratko stezo in nanjo zapeljati dovolj nizko. Običajno so sicer pristajalne steze za komercialna letala daljše od dveh kilometrov.

Na srečo pa se kljub nizkim pristankom letal na tem letališču zgodi le malo nesreč. Pred nekaj tedni si je turistka želela čisto od blizu posneti vzlet družbe Transavia, a je končala v morju. Še pred tem pa se je nesreča pripetila 61-letni Britanki, ki se je v želji po čim boljšem posnetku povzpela na teraso, ob vzletu letala pa je padla na tla. Pri tem si je poškodovala glavo, piše Greek City Times.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje