Nobelova nagrada za fiziko gre v roke trojice

Svet 04. Okt 202211:55 0 komentarjev
Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger
@NobelPrize/Twitter

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko bodo prejeli Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike.

Nobelovi nagrajenci za fiziko so letos trije. To so Francoz Alain Aspect, Američan John F. Clauser in Avstrijec Anton Zeilinger, ki so nagrado prejeli za delo na področju kvantne mehanike.

“Letošnji prejemniki Nobelove nagrade za fiziko so izvedli prelomne poskuse z uporabo prepletenih kvantnih stanj, pri katerih se dva delca obnašata kot ena enota, tudi če sta ločena. Rezultati so odprli pot novi tehnologiji, ki temelji na kvantnih informacijah,” so zapisali ob razglasitvi.

Francoski fizik Alain Aspect, znan po eksperimentalnem delu na področju kvantnega prepletanja, je Nobelovo nagrado prejel za eksperiment z novim načinom vplivanja na atome, pri čemer je po navedbah švedske akademije z nastavitvami “zapolnil pomembno vrzel” v raziskavah.

Drugi nagrajenec, ameriški teoretični in eksperimentalni fizik John Clauser, je z meritvami polarizacije dveh prepletenih fotonov uspešno dokazal kršitev Bellove neenačbe, skladno s temelji kvantne mehanike.

Avstrijski kvantni fizik Anton Zeilinger z Dunajske univerze pa je nagrado prejel za raziskovanje prepletenih kvantnih stanj in nadaljnje raziskave Bellovih neenačb. Njegova raziskovalna skupina je dokazala pojav, imenovan kvantna teleportacija.

“Aspect, Clauser in Zeilinger so z revolucionarnimi poskusi in razvojem eksperimentalnih orodij postavili temelje za novo obdobje kvantne tehnologije,” je ob podelitvi še zapisala Švedska kraljeva akademija znanosti, ki tradicionalno podeljuje Nobelovo nagrado za fiziko.

Kvantna znanost bi lahko odprla nova področja uporabe računalnikov ter zmožnosti obdelave ogromnih količin podatkov. Ločeno delo treh letošnjih Nobelovih nagrajencev je izpopolnilo teorije, o katerih so znanstveniki, kot je Albert Einstein, razmišljali že desetletja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Razglasitve letošnjih nobelovcev so se začele v ponedeljek, ko so razglasili prejemnika nagrade za medicino. Dobil jo je švedski genetik Svante Pääbo, za uspešno sekvenciranje genoma neandertalca in odkritje dolgo časa neznane vrste pračloveka.

Razglasitve nagrajencev se bodo vrstile ves teden. V sredo bo odbor za podeljevanje Nobelovih nagrad podelil nagrado za kemijo, v četrtek za literaturo in v petek za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo, ki je edina, ki je v svoji oporoki ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 10. oktobra. Seznam kandidatov za vse nagrade je skrivnost, znano pa je, da je za nagrado za mir prispelo 343 nominacij.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, pa se ta znesek med njimi razdeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!