Nobelova nagrada za kemijo v roke dvema Američanoma in Dancu

Svet 05. Okt 202211:58 0 komentarjev
Nobelovi nagrajenci za kemijo
Nobelprize.org

Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo si delijo trije nagrajenci: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal in K. Barry Sharpless.

Nobelovo nagrado za kemijo za leto 2022 so prejeli trije kemiki: Američana Carolyn R. Bertozzi z Univerze s Stanfordu in K. Barry Sharpless z raziskovalnega inštituta Scripps Research ter Danec Morten Meldal z Univerze v Köbenhavnu. Sharpless je Nobelovo nagrado za kemijo enkrat že prejel, in sicer leta 2001.

Sharpless in Meldal sta položila temelje za novo, funkcionalno obliko kemije, imenovano “klik” kemija, pri kateri se hitro in učinkovito združujejo molekularne enote, podobno kot lego kocke “kliknejo” skupaj. S pomočjo te tehnologije je mogoče zgraditi napredne strukture, s katerimi je mogoče dostaviti zdravila v telo ali ustvariti nove materiale.

Bertozzi je to znanje začela uporabljati v živih organizmih. S pomočjo njenega odkritja na področju bioortogonalne kemije je mogoče slediti živim biomolekulam v telesu, znanje pa bo mogoče uporabiti v diagnostiki in pri učinkoviti dostavi zdravil v organizem.

“Težko je verjeti, da je resnično, a vsako minuto postaja bolj resnično,” je ob prejemu nagrade povedala Bertozzi in dodala, da je na področju bioortogonalne kemije, s katerim se ukvarja, še vedno veliko neodkritega. Bertozzi na vprašanje, kaj bo storila s svojim delom denarne nagrade, še ni imela odgovora, a pozornost, ki jo prejem Nobelove nagrade prinese, po njenem mnenju za področje kemijske biologije pomeni veliko. “Bila sem blagoslovljena s sijajno ekipo in to je priložnost zame, da razmislim o tem, kakšno srečo imam in kako hvaležna sem za svojo ekipo,” je zaključila.

Po podatkih organizacije za Nobelovo nagrado so med letoma 1901 in 2021 podelili 113 Nobelovih nagrad za kemijo, 25 od teh sta si delila dva nagrajenca. Do danes je nagrado prejelo sedem žensk, zgolj en nagrajenec je nagrado prejel dvakrat. Najmlajši nagrajenec je bil star 35 let, najstarejši pa 97 let, s čimer je bil tudi najstarejši Nobelov nagrajenec v katerikoli kategoriji.

Razglasitve letošnjih nobelovcev so se začele v ponedeljek, ko so razglasili prejemnika nagrade za medicino. Dobil jo je švedski genetik Svante Pääbo, za uspešno sekvenciranje genoma neandertalca in odkritje dolgo časa neznane vrste pračloveka. Nobelova nagrada za fiziko, ki so jo podelili v torek, je šla v roke trem fizikom: Alainu Aspectu, Johnu F. Clauserju in Antonu Zeilingerju.

V četrtek bodo podelili še Nobelovo nagrado za literaturo in v petek za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo, ki je edina, ki je v svoji oporoki ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 10. oktobra. Seznam kandidatov za vse nagrade je skrivnost, znano pa je, da je za nagrado za mir prispelo 343 nominacij.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, pa se ta znesek med njimi razdeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!