Nogometni zvezdnik Karim Benzema ima dovolj, vložil je tožbo

Svet 17. Jan 202406:49 1 komentar
Karim Benzema
Foto: PROFIMEDIA

Francoski nogometni zvezdnik Karim Benzema je vložil tožbo proti francoskemu notranjemu ministru Géraldu Darmaninu, saj je ta nekdanjega napadalca madridskega Reala obtožil povezav z islamistično organizacijo Muslimanska bratovščina.

Potem ko je francoski nogometaš alžirskega rodu Karim Benzema oktobra na družbenem omrežju X podprl prebivalce Gaze, ki so, kot je zapisal, ”ponovno žrtve nepravičnega bombardiranja, ki ne prizanaša ne ženskam ne otrokom”, je francoski notranji minister Gérald Darmanin Benzemaja obtožil povezav s sunitsko islamistično skupino, poroča BBC.

Ker nogometaš ni izrazil podobnega sočutja do približno 1.300 izraelskih žrtev Hamasovega napada 7. oktobra lani, je minister dejal, da je nekdanji francoski napadalec ”znan po povezavah z Muslimansko bratovščino”. “Borimo se proti hidri, ki je Muslimanska bratovščina, saj ustvarja ozračje džihadizma,” je politik dejal za konservativno televizijo CNews. 36-letni Benzema, ki trenutno igra za klub Al Ittihad v Savdski Arabiji, je obtožbe francoskega ministra hitro zanikal in mu zagrozil s tožbo zaradi obrekovanja.

Minister že večkrat napadel nogometnega zvezdnika

V tožbi, dolgi 92 strani, je med drugim zapisano, da nogometaš ”nikoli ni imel niti najmanjše povezave z islamistično organizacijo, niti, kolikor mu je znano, z nikomer, ki trdi, da je njen član”.

Nekdanji zvezdnik madridskega Reala in eden najboljših nogometašev na svetu je ob tem dodal, da se zaveda, da ga zaradi njegove slave izkoriščajo v političnih igrah, ki so še toliko bolj škandalozne, ker si tragični dogodki po 7. oktobru zaslužijo nekaj povsem drugega kot tovrstno izjavo, piše BBC.

Gérald Darmanin
Francoski notranji minister Gérald Darmanin (Foto: PROFIMEDIA)

Benzemajev odvetnik Hugues Vigier je za francosko televizijo RTL medtem dejal, da je nogometaš žrtev ”političnega izkoriščanja”, notranjega ministra pa obtožil, da ”seje razdor v Franciji”. Komentar politika po njegovem mnenju spodkopava nogometaševo čast in ugled. Darmanin je Benzemaja v preteklosti že napadel iz drugih razlogov, med drugim zaradi zavrnitve petja francoske himne in ”prozelitizma na družbenih omrežjih”.

Islamistična organizacija Muslimanska bratovščina je bila ustanovljena pred približno 80 leti v Egiptu. Iz nje izhajajo številne sodobne islamistične organizacije, vključno s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Gre za ideološko gibanje brez formalne strukture, ki je v številnih državah prepovedano – med drugim v Egiptu, Rusiji in Savdski Arabiji – v večini držav Evropske unije pa gibanje ni omejeno. Vpliv skupine se v Evropi kaže predvsem prek organizacij, ki se zavzemajo za islamske cilje, kot je pravica žensk do nošenja pokrival, še poroča BBC.

Kaj je Muslimanska bratovščina?

Muslimanska bratovščina je verska in politična skupina, ki temelji na prepričanju, da islam ni le vera, ampak način življenja. Zavzema se za odmik od sekularizma in vrnitev k pravilom Korana kot temelja za zdrave družine, skupnosti in države.

Vir: CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje