Norveška zaradi severnih jelenov gradi ograjo na meji z Rusijo

Svet 03. Sep 202308:43
severni jelen
Profimedia

Norveška na kratkem, sedemkilometrskem odseku sicer 200 kilometrov dolge meje z Rusijo po poročanju tujih medijev gradi ograjo, da bi severnim jelenom preprečila migracije v sosednjo državo. Ruska stran ji je namreč v zadnjem času poslala dva zahtevka, v katerih skupno zahteva več milijonov evrov odškodnine.

Letos je po podatkih norveških uradnikov mejo v iskanju boljših pogojev za pašo prečkalo 42 severnih jelenov. Čeprav so jih do danes 40 že pripeljali nazaj, dva pa sta na poti, je Rusija sosedi poslala dva škodna zahtevka.

V prvem zahteva 50 tisoč norveških kron ali okoli pet tisoč evrov za vsakega jelena, ki je prečkal mejo, v drugem pa še skupno vsoto 47 milijonov kron ali okoli šest milijonov evrov. Razlog je v tem, da naj bi ti jeleni hodili na pašo v rusko posebej zaščiteno naravno območje v naravnem rezervatu Pasvik Zapovednik ter jedli dragocene lišaje.

Norvežani so jelene, ki so bili vrnjeni v domovino, zaklali zaradi bojazni, da bi ponovno prečkali mejo. Zdaj pa postavljajo ograjo, ki bo po navedbah uradnikov postavljena v mesecu dni, stala pa naj bi 320 tisoč evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.