Podnebni vrh: nepopolni dogovor ali “bla bla bla”

N1 video 13. Nov 202118:21 > 14. Nov 2021 07:09 0 komentarjev
Podnebna konferenca Glasgow
Yves Herman/REUTERS

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je po podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja. Izjava, ki so jo sprejeli po dveh tednih pogajanj, poziva države, da začnejo ustavljati uporabo premoga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvi tovrstni dogovor. Zaradi premalo ambicioznega "nepopolnega" dogovora, sprejetega v Glasgowu, se že vrstijo kritike. Greta Thunberg je bila slikovita: šlo je za bla bla bla.

Predsedujoči konferenci Alok Sharma je zaključek COP26 razglasil s solznimi očmi, potem ko sta Indija in Kitajska v zadnjem trenutku dosegli spremembo besedila končnega sporazuma, ki tako namesto “opustitve uporabe premoga” navaja zgolj “zmanjšanje uporabe premoga”.

Glede na to, da je premog najbolj umazano fosilno gorivo in da je prenehanje njegove uporabe ključno za doseganje podnebnih ciljev, ta sprememba pomeni velik udarec ambicijam za učinkovito ukrepanje proti podnebnim spremembam, sploh ker sta ravno Kitajska in Indija trenutno največji svetovni porabnici premoga.

“Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal,” je Sharma dejal prisotnim. “Razumem globoko razočaranje, vendar je ključno, da smo zaščitili celoten sporazum.”

Delegati v Glasgowu so pogajanja začeli z namenom določiti izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015, po katerem naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Njihov cilj je bil tudi zagotoviti ustrezno financiranje za države, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj ogrožene.

Poznavalci sicer ocenjujejo, da dogovor ne vsebuje vsega, kar bi bilo potrebno, da bi se izognili nevarnemu dvigu globalnih temperatur in pomagali državam, ki se soočajo z naravnimi katastrofami.

Žgoča razprava

Med razpravo zadnji dan konference je Sharma delegate pozval k sprejetju osnutka. Po njegovih besedah ta predstavlja uravnotežen dogovor, ki pomeni korak naprej za vse, poroča AFP. “Vsak ima priložnost, da pove, kaj si misli. Upam, da kolegi znajo ceniti to, kar je na mizi,” je dejal Sharma.

Tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je opozoril pred neuspehom konference in zbrane delegate pozval, naj ne odnehajo tik pred ciljem. “Za božjo voljo, ne uničite tega trenutka,” je dejal komisar, pristojen za zeleni prehod. Konferenco v Glasgowu je primerjal z maratoncem, ki bi odnehal tik pred ciljno črto, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Želim si, da vsak od nas pomisli na eno osebo, ki bo leta 2030 še tu,” je še pozval Timmermans na konferenci. “Vsak pa naj se vpraša, v kakšnih pogojih bo ta oseba živela, če bomo zamudili cilj, da ustavimo globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija,” je še dejal komisar in znova opozoril na svarila znanstvenikov, da ob večjem segrevanju sledi katastrofa za planet.

Bhupender Yadav
Phil Noble/REUTERS

Na drugi strani pa je indijski okoljski minister Bhupender Yadav tovrstne katastrofične scenarije zavračal. Opozarjal je na pravico držav v razvoju, da se razvijajo, pri tem pa imajo po njegovih besedah pravico uporabljati tudi fosilna goriva, poroča AFP.

Države v razvoju namreč v zgodovini niso prispevale veliko k izpustom toplogrednih plinov, zato je njihova odgovornost glede podnebnih sprememb manjša, je menil. Države v razvoju imajo zato po njegovem “pravico do poštenega deleža globalnega ogljičnega proračuna in pravico do odgovorne rabe fosilnih goriv”.

Stališče Indije glede fosilnih goriv je po poročanju CNN podprl tudi Iran. Nezadovoljni so bili z delom dogovora, ki govori o postopnem opuščanju subvencij za fosilna goriva.

Sporazum zahteva soglasje vseh 197 prisotnih deležnikov. Prizadevanja za uskladitev besedila so bila mukotrpna, vključujejo številne kompromise in odkrite razprave o svetovnih strukturah moči, poroča CNN.

Kljub zadnji spremembi v sporazumu pomembne odločitve

Klimatolog Joeri Rogelj z londonskege Imperial Collegea je zadnjo spremembo besedila izjave označil za “bolečo oslabitev ambicij ob koncu vrha”. Kljub temu pa sprejeta izjava vključuje številne pomembne odločitve, ki omogočajo izvajanje pariškega sporazuma, je še zapisal na Twitterju.

Greta Thunberg konferenco ocenila kot bla, bla, bla

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je kritična do dogovora, ki ga je prinesla podnebna konferenca v Glasgowu. “COP26 je končan. Tukaj je kratek povzetek: bla, bla, bla,” je zapisala na Twitterju. Pri tem je poudarila, da se resnično delo nadaljuje izven teh dvoran in da se ne bodo nikoli vdali.

Ob tem je ponovno objavila svoj tvit iz 7. novembra, v katerem je opozorila, da “če ne bomo dosegli takojšnjega, drastičnega in še nevidenega zmanjšanja izpustov pri viru, potem bo to pomenilo, da nam ne uspeva v soočanju s to podnebno krizo”.

“Majhni koraki v pravo smer”, “storjenega je bilo nekaj napredka” ali “počasi zmagujemo” je enako porazu, je ocenila Thunbergova že prejšnji teden, danes pa te ugotovitve ponovila.

Guardianov kolumnist: gre za “popoln fiasko”

Guardianov kolumnist George Monbiot je konec podnebne konference označil za “popoln fiasko”. Poudaril je, da smo tik pred zadnjo možnostjo za ukrepanje. A spremembe, ki jo potrebujemo, to je na primer opustitev fosilnih goriv do leta 2030, niso bile niti na mizi, pravi Monbiot. S tem patetičnim dokumentom voditelji po njegovem mnenju kažejo, da tukaj niso zaradi varovanja življenja na Zemlji, ampak varujejo industrijo fosilnih goriv.

 

V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!