Nov pomemben korak za BiH na poti v EU: država bi lahko začela pogajanja

Svet 11. Mar 202420:03 4 komentarji
bih, eu
PROFIMEDIA

Evropska komisija naj bi v torek po poročanju bruseljskega Politica priporočila, da Bosna in Hercegovina začne pristopna pogajanja za vstop v EU. 

Po navedbah medija naj bi Komisija jutri podala pozitivno priporočilo za uradni začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine za vstop v Evropsko unijo (EU). To pomeni, da bo predlagala tako imenovane pogajalske okvire, ki določajo smernice in osnovna vodila za pogovore o priključitvi povezavi. O slednjih bodo nato razpravljale države članice.

Evropski voditelji bodo o priporočilih nato spregovorili na sestanku v Bruslju naslednji teden.

Evropski diplomati in uradniki sicer opozarjajo, da ni verjetno, da bi konsenz 27 držav članic, ki je potreben za uradni začetek pristopnih pogajanj, dosegli pred junijskimi volitvami v evropski parlament.

V pričakovanju jutrišnjega naznanila so zunanji ministri Avstrije, Italije in Nemčije že prejšnji teden odpotovali v Sarajevo in tako izrazili podporo začetku pogajanj.

Status kandidatke za članico je BiH prejela decembra 2022, prošnjo za članstvo v povezavi pa je vložila leta 2016.

Evropska komisija bi morala v okviru priključitve BiH predstaviti tudi poseben dokument o tem, kako EU pripraviti na prihodnjo širitev, natančneje, na kakšen način sprejeti Ukrajino, od vojne razdejano državo z več kot 40 milijoni prebivalci. A predstavitev dokumenta je bila s 27. februarja prestavljena na 20. marec, še piše Politico.

Prav tako naj bi korak bližje priključitvi EU naredili tudi Ukrajina in Moldavija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje