Nov udarec za britanske konservativce: pred njimi v anketah tudi Nigel Farage

Svet 14. Jun 202413:42 0 komentarjev
Nigel Farage
Foto: PROFIMEDIA

Vroča kampanja v Združenem kraljestvu pred parlamentarnimi volitvami 4. julija prinaša novo presenečenje. Po zadnji javnomnenjski anketi družbe YouGov so vladajoči konservativci padli na tretje mesto, saj jih je za odstotno točko prehitela stranka Reform UK Nigla Faragea. Na vrhu s 37-odstotno podporo še vedno močno vodijo laburisti.

Populistična stranka Reformirajmo Združeno kraljestvo (Reform UK), ki jo vodi Nigel Farage, je prvič po podpori prehitela konservativno stranko premierja Rishija Sunaka, kaže v četrtek objavljena javnomnenjska raziskava družbe YouGov. Obe sicer krepko zaostajata za laburistično stranko, ki se ji na julijskih parlamentarnih volitvah obeta zmaga.

Sodeč po javnomnenjski raziskavi bi stranka Reform UK na volitvah lahko prejela 19 odstotkov, konservativci pa 18 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba YouGov ob tem opozarja, da so številke za obe stranki znotraj meje odstopanja. “Zato še nekaj časa ne bomo mogli ugotoviti, ali lahko Reform UK ohrani oziroma izboljša svoj položaj v primerjavi s konservativci,” je nadaljevala družba in dodala, da vzpon stranke Faragea pomeni “seizmični premik v predvolilnem obdobju”.

Laburistična stranka medtem še naprej vodi s 37-odstotno podporo in se ji na julijskih parlamentarnih volitvah obeta zmaga.

Farage je sicer v četrtek izjavil, da stranka Reform UK zdaj predstavlja glavno konkurenco laburistom. Sunak pa je bil kritičen do javnomnenjske raziskave in poudaril, da volilne kampanje še ni konec. “Edina javnomnenjska anketa, ki je pomembna, je tista 4. julija,” je še dodal.

Britanski konservativci se že dalj časa soočajo z močnim padcem javnomnenjske podpore. Ta je začela upadati ob razkritjih spornih zabav Borisa Johnsona v času pandemije koronavirusa in najkrajšem premierskem mandatu v britanski zgodovini Liz Truss, ki ga je zaznamoval katastrofalen gospodarski načrt. Tudi ko se je na Downing Street preselil Sunak, se krivulja podpore ni obrnila v prid konservativcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!