Nov udarec za pravico do splava: Florida bi splav prepovedala po šestem tednu

Svet 14. Apr 202308:57 1 komentar
Florida
Republikanki Jennifer Canady in Jenna Persons-Mulicka/ Alicia Devine/USA Today Network via REUTERS

Zvezna država Florida namerava prepovedati splav po šestem tednu nosečnosti. Zakonodajni predlog je po senatu potrdil spodnji dom tamkajšnjega parlamenta, za tem pa ga je podpisal še republikanski guverner Ron DeSantis. Prepoved ne bo vplivala le na ženske s Floride, temveč tudi na prebivalke drugih držav juga oziroma vzhoda ZDA, kjer je splav že močno omejen, ženske pa so doslej poseg lahko opravile na Floridi.

V ameriški zvezni državi Florida naj bi prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti. Parlament v Tallahasseeju, v katerem prevladujejo republikanci, je zakonodajni predlog v četrtek potrdil s 70 glasovi proti 40. Po pričakovanjih je guverner Ron DeSantis, ki velja za možnega predsedniškega kandidata za Belo hišo, zakon že podpisal, poroča CNN.

Teden dni po odobritvi v senatu je tako spodnji dom parlamenta na Floridi potrdil prepoved splava po šestih tednih, torej še preden mnoge ženske izvejo, da so noseče. Predlog sicer predvideva izjeme v primeru ogroženosti zdravja nosečnice, posilstva ali incesta. Kot navaja tiskovna agencija Reuters, bo prepoved začela veljati, če bo višjestopenjsko sodišče na Floridi odločilo, da je trenutna prepoved splava po 15. tednu skladna z ustavo – za to prepoved namreč izvajalci umetnih prekinitev nosečnosti trdijo, da posega v zasebnost posameznikov.

S to prepovedjo bi Florida postala ena od zveznih držav, ki najstrožje omejujejo pravico glede splava, odkar je ameriško vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, pred slabim letom razveljavilo sodbo iz leta 1973, ki je legalizirala splav. Sodišče je presodilo, da ameriška ustava ne omenja te pravice, in prepustila zveznim državam, da same sprejemajo zakone.

Zvezna vlada v Washingtonu je potezo ostro kritizirala in načrtovano prepoved splava od šestega tedna označila za skrajno in nevarno. “Prepoved krši temeljne svoboščine in ni v skladu s stališči velike večine ljudi na Floridi in v ZDA,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved splava po šestem tednu nosečnosti pa ne bo velik udarec le za ženske s Floride, temveč tudi prebivalke drugih držav juga oziroma vzhoda ZDA, v katerih je splav močno zamejen oziroma celo prepovedan, na opravljanje posega pa so doslej lahko odpotovale na Florido.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje