Nova fiskalna pravila EU v uporabi od naslednjega leta: “To je skupna pot rasti”

Svet 10. Feb 202416:08 1 komentar
Evropska komisija v Bruslju
Foto: Yves Herman/REUTERS

Nova fiskalna pravila EU se bodo začela uporabljati prihodnje leto. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pravila pozdravila, na družbenem omrežju X je zapisala, da je to skupna pot rasti.

Nova evropska javnofinančna pravila, o katerih sta se ponoči dogovorila Evropski parlament in Svet EU, se bodo začela uporabljati prihodnje leto, so sporočili iz Evropske komisije.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da bodo nova pravila članicam omogočala naložbe in konsolidacijo njihovih javnih financ hkrati.

Novi okvir ekonomskega upravljanja v EU se bo začel uporabljati leta 2025, in sicer na podlagi srednjeročnih fiskalnih načrtov, ki jih bodo še letos v Bruselj posredovale države članice. To jim daje dovolj časa za pripravo njihovih načrtov, so po sklenitvi dogovora sporočili iz komisije. V Evropskem parlamentu so že pred tem pojasnili, da bodo morale vse članice štiriletne načrte posredovati do 20. septembra.

V njih bodo opredelile svoje cilje na področju javnih financ, ukrepe za naslovitev makroekonomskih neravnovesij ter prednostne reforme in investicije. Komisija jih bo na podlagi enotnih meril ocenila, Svet EU, v katerem so članice, pa potrjeval.

Še pred oddajo načrtov bo Bruselj tistim z javnim dolgom nad 60 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP) ali pa javnofinančnim primanjkljajem nad tremi odstotki BDP podal smernice, da bo javni dolg upadal oziroma ostal na preudarni ravni. Za informacije, ki bi jim pomagale pri ohranitvi primanjkljaja pod tremi odstotki, bodo lahko komisijo zaprosile tudi druge članice.

V Bruslju so pojasnili še, da bodo lahko države, ki se bodo zavezale izvajanju reform in naložbam, obdobje prilagajanja dolga podaljšale s štirih na največ sedem let. Ti ukrepi bodo morali izpolnjevati določena merila, predvsem upoštevati priporočila v okviru evropskega semestra.

Evropska komisija bo izpolnjevanje načrtov ocenjevala na podlagi letnih poročil članic, spremljala pa bo tudi morebitno odstopanje od začrtane poti. Če bo to presegalo v pravilih določeno raven in če bo javni dolg članice višji od 60 odstotkov BDP, bo komisija ocenila, ali je treba sprožiti postopek presežnega primanjkljaja. Pri tem bo upoštevala več relevantnih dejavnikov, tudi povečanje javnih naložb v obrambo.

Da bodo nova pravila članicam omogočila naložbe v njihova močna področja in konsolidacijo javnih financ hkrati, je v odzivu poudarila predsednica komisije von der Leyen. “To je naša skupna pot rasti,” je zapisala na družbenem omrežju X.

“Trdne javne finance so ključnega pomena za strateško avtonomijo, trajnostno rast in delovna mesta v EU,” pa je v prvem odzivu sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Dogovor sta pozdravila tudi predsednik evroskupine Paschal Donohoe, ki je poudaril pomen ekonomskega upravljanja za stabilnost in odpornost območja z evrom, ter španski finančni minister Carlos Cuerpo. Pod španskim predsedstvom Sveta EU so dogovor o novih javnofinančnih pravilih decembra lani dosegle države članice, ki pa so se zdaj pod belgijskim o njih uskladile še s parlamentom. Obe instituciji morata dogovor še uradno potrditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje