Nova različica covida, zaradi katere znanstveniki pozivajo k ponovni uvedbi mask

Koronavirus 17. Avg 202319:10 13 komentarjev
maska
PROFIMEDIA

Med britanskimi znanstveniki so vse pogostejši pozivi k ponovni uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask, saj iz vse več držav poročajo o porastu okužb z novo različico koronavirusa.

Nova različica se imenuje BA.X in naj bi se že pojavila na Danskem in v Izraelu, čeprav to še ni neodvisno potrjeno, piše N1 Zagreb.

Nekateri znanstveniki tako že pozivajo k novim ukrepom, drugi pa pravijo, da je še prezgodaj za ugotavljanje, ali bi različica lahko povzročila novo pandemijo.

Dr. Trisha Greenhalgh, mednarodno priznana strokovnjakinja za primarno oskrbo na Univerzi v Oxfordu, je tako tvitnila: “Videti je, da je prišel čas za ponovno uvedbo mask.”

Kitajki z maskama
PROFIMEDIA

Profesorica Christina Pagel, matematičarka na University College London, pa je dejala: “Za vse ostale – zelo, zelo zgodaj, vendar ima ta različica koronavirusa veliko novih mutacij, zaradi katerih se razlikuje od prejšnjih sevov omikrona. Ta različica ‘ima potencial, da povzroči velik val’,” je dodala.

Nova različica ni enaka EG.5.1, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila za “različico, ki vzbuja skrb“, potem ko so jo zaznali v 51 državah, piše Express.

Tudi kanadski evolucijski biolog T. Ryan Gregory je zaskrbljen zaradi nove različice. “Upoštevajte, da je za zdaj prisotnih le nekaj sekvenc te različice in morda s trenutno prevladujočimi različicami ne bo mogla tekmovati ter se ne bo obdržala. Toda ta sev je zagotovo zanimiv in potencialno zaskrbljujoč,” je dejal in dodal, da ga skrbi, da so BA.X opazili v več državah, torej ni omejen le na eno regijo.

Ni pa še jasno, kako resna je okužba z različico BA.X, njena morebitna povezanost z različico omikron pa bi lahko pomenila, da bo cepivo učinkovito tudi proti njej, zaključuje Express.

Kakšni so simptomi pri podvarianti EG.5.1,?

Simptomi bolezni, ki kažejo na okuženost z novim sevom korona virusa, so podobni tistim pri okužbi z omikronom – bolečine v grlu, izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, moker kašelj, glavobol, hripavost, bolečine v mišicah in spremembe v vonju. Med glavnimi znaki pa ni več izgube vonja, visoke vročine in zasoplosti oziroma težkega dihanja, poroča N1 Sarajevo.

Na podlagi razpoložljivih dokazov WHO meni, da ni nobenega namiga, da bo nova podrazličica povzročala hujšo obliko covida-19, tveganja pa niso večja kot pri drugih trenutno zanimivih različicah, poroča BBC. Nekateri testi kažejo, da je nova različica bolj nalezljiva kot druge, ki so že v obtoku, vendar okužba z njo vsaj za zdaj ne povzroča resnega obolenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje