Nova vrsta orjaškega lokvanja, ki se je 177 let skrival vsem na očeh

Magazin 10. Jul 202210:46 > 10:47 0 komentarjev
Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA

Znanstveniki so odkrili novo vrsto orjaškega lokvanja, ki se je 177 let skrival vsem na očeh.

Ogromna rastlina je bila v arhivu Kraljevega botaničnega vrta že nekaj časa, a so jo pomotoma opredelili kot drugo vrsto. Zdaj je podrobna znanstvena študija pokazala, da je pravzaprav popolnoma nova vrsta.

Gre za največji lokvanj na svetu – njegovi listi so široki več kot tri metre. Rastlino so poimenovali Victoria boliviana, saj raste v enem samem vodnem bazenu reke Amazonke v Boliviji.

Vrtnar Carlos Magdalena, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za lokvanje, je dolgo sumil, da se rastlina razlikuje od drugih dveh že poznanih orjaških vrst Victoria amazonica in Victoria cruziana. Zato so znanstveniki iz Bolivije podarili nekaj teh semen Kraljevim botaničnim vrtovom Kew v Londonu.

Magdalena je za BBC News povedal, da jim je to omogočilo, da lokvanj gojijo skupaj z drugima dvema vrstama v enakih pogojih. “Ko smo to storili, smo jasno videli, da je vsak del rastline popolnoma drugačen,” je pojasnil in odkritje označil za vrhunec svoje kariere.

Orjaški lokvanj Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA
Orjaški lokvanj Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA
Orjaški lokvanj Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA
Orjaški lokvanj Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA
Orjaški lokvanj Orjaški lokvanj
PROFIMEDIA

Z Magdaleno je sodelovala tudi botanična ilustratorka Lucy Smith, ki je izdelala podrobne znanstvene risbe vseh treh vrst. V rastlinjak je prihajala tudi ponoči, saj se cvetovi vodnih lilij razkrijejo šele v temi.

Razlike, ki so se pokazale med risanjem, so samo še potrdile prepričanje, da gre za novo vrsto. “Morda sem pristranska, vendar se mi zdi, da ima med vsemi tremi ta lokvanj enega najlepših cvetov,” je dodala Smith.

Hiša vodnih lilij je bila v Kraljevem botaničnem vrtu vzpostavljena že leta 1852. Velikani, odkriti v 19. stoletju, so bili naravno čudo tistega časa, rod pa so poimenovali po takratni britanski kraljici Viktoriji.

Botanik kraljevih vrtov dr. Alex Monro je pojasnil, da še vedno obstaja veliko neznank glede različnih vrst lokvanjev – koliko različnih vrst obstaja, koliko velikosti, prav tako pa ne poznajo dobro biologije opraševanja. “Ostaja še veliko neznank,” je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!