Čustveni Nole po zgodovinski zmagi: Ne dovolite, da vam kdo ukrade sanje

Svet 29. Jan 202316:32 > 17:35
Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Loren Elliott

Po tem, ko je danes osvojil svoj 10. naslov na odprtem prvenstvu Avstralije, Novak Đoković svojega velikega zadoščenja ni skrival. Ob lanskem zapletu, ko zaradi koronavirusnih omejitev v Melbournu ni smel igrati, in tokratnih težavah s poškodbo, je letošnji turnir označil kot enega najzahtevnejših. Z izjemno spoštljivim govorom se je Đokoviću poklonil tudi njegov nasprotnik Stefanos Cicipas, ki je srbskega tenisača oklical za največjega, ki je kadarkoli držal lopar.

V finalu odprtega prvenstva Avstralije je srbski tenisač Novak Đoković že po treh nizih ugnal grškega tekmeca Stefanosa Cicipasa. Srbski zvezdnik je s tem prišel že do 10. naslova na odprtem prvenstvu Avstralije in se na vrhu lestvice z 22. grand slami izenačil z večnim rivalom Rafaelom Nadalom.

Zmage se je Đoković izjemno razveselil, pomemben mejnik pa se ga je tudi dotaknil. Zmaga v Avstraliji, kjer lani po neštetih zapletih zaradi koronavirusnih ukrepov ni smel nastopiti, je imela namreč posebno težo.

Takoj po tem, ko je v areni Roda Laverja dvignil pokal, se je Đoković zahvalil svoji družini. “Kakšno potovanje je bilo to za mojo družino … sploh ne vem kjer začeti,” je svoj govor začel “Nole”.

Poudaril je da ničesar ne jemlje za samoumevno in da ve, da ga družina podpira tudi v težkih trenutkih tako na igrišču kot tudi izven njega. “Cenim ljubezen in podporo, ki mi jo dajete. Ne vem, ali mi boste kdaj odpustili vse to kar sem vam storil. Ta pokal je prav toliko vaš, kolikor je tudi moj,” se je srbski teniški as zahvalil svojim najbližjim.

Med govorom, ki so ga večkrat pospremili aplavzi in skandiranja njegovih podpornikov, je zmagovalec turnirja priznal da je bil to eden najbolj zahtevnih turnirjev v njegovem življenju. “Še posebej je bila vrnitev težka po tem, ko lani nisem mogel igrati,” je zbranim priznal Đoković.

Ob tem je pozdravil tudi legendarnega avstralskega tenisača Roda Laverja, po katerem se osrednje igrišče v Melbournu tudi imenuje. “Hvala da ste prišli in da sem lahko igral pred vami. Poskušam se uščipniti in uživati v takšnih trenutkih,” je dejal srbski tenisač in se ob tem zahvalil organizatorjem ter svoji ekipi.

Spregovoril tudi o morebitni upokojitvi

Na tiskovni konferenci po tekmi je Đoković spregovoril tudi o koncu svoje kariere. “Ne vem, koliko časa bom še igral. To je odvisno od marsičesa, ne le od telesa,” je poudaril zmagovalec avstraskega turnirja. Kot je poudaril, je zanj izjemno pomembna podpora in ljubezen bližnjih in želja po nadaljnjem lovu na trofeje. “35 let seveda ni enako kot 25 let, čeprav si želim verjeti, da je tako,” je dodal Nole.

Še pred Đokovićem je navijače na osrednjem igrišču nagovoril tudi poraženec v finalu Stefanos Cicipas, ki je bil zelo spoštljiv do svojega rivala. “Novak ne vem, kaj naj rečem. Rezultati govorijo sami zase. Občudujem te zaradi vsega, kar si naredil za tenis. Ko sem s tabo na igrišču, me delaš boljšega,” se je Srbu poklonil grški tenisač. Cicipas je poudaril, da je Đoković tenis potisnil zelo daleč in iz vsakega posameznika izvlekel najboljše predstave. “Novak je največji, ki je kadarkoli držal lopar,” je svojo hvalo tekmecu sklenil grški tenisač.

Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Sandra Sanders
Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Loren Elliott
Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Hannah Mckay
Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Hannah Mckay
Novak Djoković, Stefanos Cicipas odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, Stefanos Cicipas odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Loren Elliott
Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Loren Elliott
srbski navijači, Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije srbski navijači, Novak Djoković, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Loren Elliott
družina Novaka Djokovića, odprto prvenstvo Avstralije družina Novaka Djokovića, odprto prvenstvo Avstralije
REUTERS/Hannah Mckay

Spoštljiv in ponižen govor njegovega tekmeca se je Đokovića dotaknil. “Hvala za spoštovanje in prijazne besede, cenim to,” se je odzval srbski tenisač in dodal da je Cicipas eden najbolj profesionalnih tekmecev na turneji. Ob tem je še povedal, da sta Grčija in Srbija dve razmeroma majhni državi brez teniške tradicije in velikih igralcev, po katerih bi se lahko mladi tenisači zgledovali. “Vsem, ki sanjajo, da bi sedaj bili tukaj, pa pravim: sanjaj veliko, upaj si, ne dovoli, da ti kdo vzame sanje. Ni važno od kod prihajaš. Mislim, da bolj kot imaš težko otroštvo, močnejši postaneš. Stefanos in jaz sva dokaz za to,” je vsem mladim igralcem tenisa svetoval Đoković.

Goran Ivanišević: On je z drugega planeta

Poln hvale na vrhunske predstave Novaka Đokovića je bil tudi njegov trener in nekdanji tenisač Goran Ivanišević. “Strinjam se z njim. To je najboljši naslov v njegovi karieri,” je zatrdil njegov trener.

Kot je dodal, dosežek ni izjemen samo zaradi zapletov na lanskem odprtem prvenstvu ampak tudi zaradi težav s poškodbo stegenske mišice. “Mislim, da bi 97 odstotkov igralcev na prvenstvu, če bi v soboto dobili takšne rezultate magnetne resonance, šli naravnost k sodniku in se s turnirja umaknili,” je dejal Ivanišević. Ob tem je poudaril Đokovićevo izjemno predanost, ki ga kljub dolgoletnemu sodelovanju včasih znova preseneti. “On je z drugega planeta,” je dejal nekdanji uspešni hrvaški tenisač.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.